Bart De Wever : 'CD&V is logische partner'

door
Hans
Leestijd 3 min.

Bart De Wever, de voorzitter van N-VA heeft aan een Franstalige journalist verklaard dat de CD&V een logische partner is voor de regeringsvorming.

Met iets minder dan de helft van de kiesbureaus geteld haalt N-VA voor het Vlaams Parlement 33,4 procent. De partij overvleugelt daarmee de rest. CD&V flirt met de verhoopte kaap van 20 procent. Vlaams Belang verdampt tot 6 procent, een verlies van ruim 9 procent. In zetels zouden N-VA en CD&V samen meer dan 70 van de 124 zetels halen.

N-VA steekt er op Vlaams niveau met kop en schouders boven uit. De partij maakt, zeker in vergelijking met 2009, een enorme sprong voorwaarts. De partij wordt met 33,4 procent veruit de grootste op Vlaams niveau. In de kieskring Antwerpen, waar Liesbeth Homans de lijst trekt, piekt de partij zelfs naar 36 procent.

CD&V is het marktleiderschap op Vlaams niveau dus kwijt. De Vlaamse christen-democraten lijken de beoogde kaap van de 20 procent nipt te halen. De partij verliest daarmee wel 2,6 procent tegenover 2009. Zelfs in de kieskring Antwerpen, waar minister-president Kris Peeters de lijst trekt, verliest de partij licht terrein.

In West-Vlaanderen, waar de lijst getrokken wordt door Hilde Crevits, is er zelfs 6,5 procent verlies.

Sp.a wordt de derde partij met 13,5 procent, een licht verlies van 1,8 procent tegenover 2009. Opmerkelijk is dat de partij in West-Vlaanderen, waar de lijst getrokken wordt door John Crombez, wel ruim 3 procent groeit.

Open Vld verliest bijna 3 procent en stevent af op een score van 12 procent. Ook daar is er wel een positieve uitschieter, maar dan in Vlaams-Brabant. Daar wordt de partij met 18,5 procent (+2,9 %) na N-VA de tweede grootste.

Voor Vlaams Belang dreigt het een bijzonder zwarte zondag te worden. De partij krijgt een klap van ruim 9 procent en blijft met 6,1 procent amper boven de kiesdrempel. Het is niet uitgesloten dat de partij in sommige provincies geen verkozene meer zal hebben.

Groen is samen met N-VA de enige partij die er echt op vooruit gaat. De Vlaamse groenen winnen 2,6 procent en komen uit op 9,4 procent. In Antwerpen gaat de partij richting 10 procent.

PVDA+ blijft steken op zo'n 3 procent en haalt daarmee de kiesdrempel niet. Ook in Antwerpen blijft de partij steken op 4 procent.

Limburg

In Hasselt scoort N-VA 33,95 procent met de Kamerlijst, tegenover 31,42 procent in 2010. Dat blijkt uit de eerste officiële gedeeltelijke resultaten uit Limburg. Ook in het Vlaams parlement haalt de partij 33,95 procent, tegenover 14,03 procent bij de vorige stembusgang. De klappen vallen vooral bij Vlaams Belang. In beide kantons zijn 10 bureaus geteld.

Leuven

Met 20 op de 164 bureaus gesteld voor de Kamer blijft de N-VA de grootste partij in het kanton Leuven, al verliest de partij daar ruim 3%. Groen wint er bijna 3%, Open Vld wint er 2,7%, CD&V wint 1,6%. Sp.a blijft status quo, Vlaams Belang verliest ruim 4% en duikt onder de kiesdrempel. PVDA haalt de kiesdrempel niet.

Kortrijk

Met 20 stembureaus op 96 geteld, is N-VA zowel op Vlaams als op federaal niveau de grootste partij in het kanton Kortrijk. De partij haalt voorlopig 27,9 procent in de Kamer (+4,2) en

28,8 pct in het Vlaams parlement (+17,6 pct). Vlaams Belang haalt de kiesdrempel niet meer.

CD&V verliest 6,8 procent in het Vlaams Parlement en 3,1 procent in de Kamer. Groen, Open Vld en sp.a stijgen licht in vergelijking met 2010. PVDA+ haalt de kiesdrempel niet, op federaal niveau haalt ook LDD (-3,9 pct) de drempel niet.

Brussel

Volgens een exitpoll van RTL-TVi zouden PS en MR ongeveer even groot worden in Brussel. Voor de Kamer zou de MR er nipt de grootste worden, met 23,4% van de stemmen. De PS komt voor de Kamer in Brussel uit op 22,8%. Voor het Brussels Parlement zouden PS en MR allebei uitkomen op 21,3%.

Bekijk de uitslagen in detail hier.