Dertig procent meer inschrijvingen voor universitaire ijkingstoetsen
Er zijn 4.600 inschrijvingen genoteerd voor de ijkingstoetsen van enkele universitaire opleidingen, die dit jaar op 1 juli en 31 augustus plaatsvinden. Dat is een stijging van bijna dertig procent tegenover vorig jaar, maakt de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) bekend. Op 31 augustus schreven 1.096 leerlingen zich in voor een van de vijf ijkingstoetsen waar een tweede deelnamemogelijkheid voor werd georganiseerd. Op 1 juli vond er al een eerste editie van ijkingsproeven plaats dit jaar, toen schreven 3.503 leerlingen zich in.
De universiteiten zijn tevreden met het aantal deelnames. "Deelname aan een ijkingstoets laat immers toe de verwachtingen van de studenten helder te stellen en hen bekend te maken met de academische identiteit van de opleiding. Via deelname en uitgebreide feedback kunnen studenten bewust nadenken over de gemaakte keuze", klinkt het in een persbericht.
Het gaat over toetsen voor verschillende opleidingen aan de vijf Vlaamse universiteiten. De deelname aan een ijkingsproef is een voorwaarde en dus verplicht voor inschrijving van de drie academische bachelors burgerlijk ingenieur, burgerlijk ingenieur-architect en diergeneeskunde. Een ijkingstoets is echter niet-bindend. De universiteit kan een inschrijving niet weigeren op basis van het resultaat, maar kan de student wel opleggen een aangepast traject te volgen.
Daarnaast worden er voor verschillende andere academische bachelors ijkingsproeven aangeboden, die niet verplicht zijn. Na deelname aan de toets ontvangen de aspirant-studenten binnen de zeven dagen persoonlijke feedback met een verwijzing naar verdere begeleiding.
bron: Belga