Google lanceert 300 ballonnen
Google kondigde zijn Project Loon' in 2011 aan. Na tests met enkele ballonnen in Nieuw-Zeeland, California en Brazilië, is het bedrijf nu klaar voor een volgende stap. In 2016 wil het 300 ballonnen in een cirkel rond de aarde brengen. Als dat lukt, zullen de eerste tests met echte gebruikers snel volgen. Hoewel de ballonnen een volledige cirkel zullen vormen ergens boven het zuidelijk halfrond, zal nog maar een klein deel van de aarde bestreken worden. Elke ballon levert immers internet aan een oppervlakte met een diameter van zo'n 40 kilometer. De ballonnen hangen op een hoogte van 20 kilometer in de stratosfeer en sturen een internetverbinding naar antennes op de grond.
Indonesische eilanden
Google sloot deze week een deal met drie Indonesische internetproviders om vanaf januari een twee jaar lange test uit te voeren met internetballonnen boven het oosten van het land. Het gaat om de providers Telkomsel, Indosat en XL Axiata. Zo'n 100 miljoen van de 255 miljoen Indonesiërs heeft geen internetverbinding. «Wij geloven dat Project Loon een waardevolle innovatie is om internet te voorzien in afgelegen gebieden met weinig inwoners», zei de voorzitter van de Indonesische internetprovider Telkomsel. Veel Indonesiërs leven op afgelegen eilanden die bezaaid zijn met oerwoud en gebergtes. Volgens Google is het veel eenvoudiger om te werken met ballonnen in plaats van zendmasten of internetkabels aan te leggen in het onherbergzaam gebied.
Intussen heeft het project al grote vorderingen gemaakt, zo zegt Mike Cassidy, de vicevoorzitter van Project Loon, aan BBC. «In het begin bleven de ballonnen maximum tien dagen in de lucht. Nu zijn er ballonnen die maar liefst 187 dagen in de lucht gebleven zijn», zegt hij. Ook de lancering gaat veel vlotter. Oorspronkelijk waren er 14 mensen en twee uur tijd nodig om een ballon te lanceren. Intussen kan het team met twee of drie mensen elke vijftien minuten een ballon lanceren met een speciaal daartoe ontwikkelde kraan. Terwijl de ballonnen in de beginfase enkel 3G-internetverbindingen verspreidden, leveren ze nu een snelle 4G-connectie.