NASA werkt aan opvolger Concorde
Komt er een nieuwe opvolger van het supersonische passagiersvliegtuig Concorde? Het ziet er wel naar uit. Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA maakte gisteren immers bekend dat ze voor 2,3 miljoen dollar zal investeren in onderzoeksprojecten die het nieuwe vliegtuig eindelijk realiteit moeten maken.
De Concorde was een supersonisch vliegtuig dat ontwikkeld werd eind jaren 60. Het was het snelste vliegtuig ooit gebouwd en kon ruim 2.000 kilometer per uur halen. Het werd vooral ingezet op de transatlantische lijnen. Zo vloog het in amper 3 uur van Londen naar New York, iets wat met een gewone boeing of airbus bijna 8 uur in beslag nam. Niet lang na een zware en dodelijke crash in 2000 werd echter beslist om de Concorde wegens veiligheidsoverwegingen niet langer te gebruiken.
De Concorde © EPA
NASA wil de Concorde nu nieuw leven inblazen. Daarom investeert het in 8 onderzoeksprojecten van prestigieuze universiteiten en technologiecentra om aan verschillende uitdagingen te beantwoorden. "De belangrijkste hindernissen zijn daarbij het verminderen van de zogenaamde sonic booms, de schokgolven die vliegtuigen die sneller dan het geluid vliegen veroorzaken. Andere barrières zijn de emissies op grote hoogte, een efficiënt brandstofverbruik en het lawaai rond luchthavens", zo vertelt Peter Coen, hoofd van het NASA-project.
Ontwerpen van nieuwe vliegtuigen heeft NASA al voldoende. Een blik op de toestellen die mogelijks in de toekomst zullen rondvliegen.
© NASA
© NASA
© NASA
© NASA
© NASA
© NASA
© NASA