Vijf mond- en tongoefeningen die het snurken doen stoppen
Snurkers kunnen hun bedpartners vaak slapeloze nachten bezorgen. Dankzij een studie uitgevoerd door enkele slaapexperten is dat nu verleden tijd. Volgens dat onderzoek zou het voldoende zijn om regelmatig wat mond- en tongoefeningen uit te voeren.
Luidruchtig snurken gebeurt wanneer de spieren in de keel zich ontspannen tijdens de slaap. Onze tong valt dan achteruit, waardoor er nog weinig ruimte is in onze keel. De wanden van ons keelgat beginnen dan te vibreren en het zijn die trillingen die het geluid produceren.
Studies uit het verleden leverden tot nu toe niet veel resultaat op. "Nieuwe vormen van behandeling zijn nodig. En daarvoor moeten we ons baseren om objectieve metingen. Wij testten de effectiviteit van mond- en tongoefeningen", vertelt de leider van de studie, Geraldo Lorenzi-Filho.
De groep proefpersonen waren allemaal relatief hevige snurkers. Zij moesten vier oefeningen doen. Bij de eerste oefening moesten ze de tip van hun tong tegen hun verhemelte duwen en hun tong dan voorzichting naar achter laten glijden. Voor de tweede oefening moesten ze hun volledige tong tegen hun verhemelte duwen. De derde oefening liet hen hun tip van hun tong tegen de onderste tanden duwen, terwijl de rest van de tong ook 'beneden' moest blijven. En tot slot moesten ze hun mond zo ver mogelijk opensperren, de huig omhoog laten komen en "a" zeggen.
Deze oefeningen verminderden het snurken met 36 procent. Dat bewijst dat er veelbelovende behandelingen bestaan die niet vereisen dat er in het lichaam moet worden binnengedrongen.
Een gelijkaardige studie ontdekte dat blazen op een didgeridoo ook zou helpen. Het instrument vereist dat je je ademhaling kan controleren. Minstens twintig minuten lang spelen voor vijf dagen per week zou de snurkers (en hun bedpartners) vooruithelpen.
Proberen maar.