Wetenschappers maken een doorbraak in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer
Wetenschappers van de Duke University in North Carolina hebben een baanbrekende ontdekking gedaan over Alzheimer. Het team van experts ontdekte een nieuwe potentiële oorzaak van de ziekte waardoor het mogelijk wordt om gerichte behandelingen te starten met geneesmiddelen. "De ontdekking opent nieuwe deuren in een frustrerende wereldwijde jacht naar een therapie tegen dementie," jubelden de wetenschappers.
De onderzoekers vonden dat immuniteitscellen die normaal het brein beschermen in plaats daarvan een essentiële voedingsstof genaamd arginine beginnen verbruiken. Door dat proces te blokkeren met een geneesmiddel, konden zij de vorming van amyloïde plaques in de hersenen die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer, voorkomen en ook het geheugenverlies bij muizen stoppen.
Hoewel er geen techniek die getest wordt op een dier, gegarandeerd hetzelfde effect heeft op de mens, zijn de resultaten bijzonder bemoedigend omdat tot nu toe de precieze rol van het immuunsysteem en arginine bij Alzheimer volledig onbekend was.
Het geneesmiddel dat gebruikt werd om de respons van het lichaam op arginine te blokkeren (difluormethylornithine of DFMO) werd al eerder onderzocht als geneesmiddel voor bepaalde vormen van kanker en zou geschikt zijn als geneesmiddel tegen Alzheimer.
De ontdekking wordt wereldwijd verwelkomd nu Alzheimer en dementie steeds vaker voorkomen. In het Verenigd Koninkrijk leven 500.000 mensen die lijden aan de ziekte. Een nieuw medicijn tegen de ziekte van Alzheimer zou enorm welkom zijn want de wil van de industrie om te investeren in onderzoek naar Alzheimer is tanende ondanks het feit dat steeds meer mensen lijden aan de ziekte en andere vormen van dementie.
In 2050 zouden 135 miljoen mensen ter wereld lijden aan een vorm van dementie, maar na een aantal mislukkingen om effectieve geneesmiddelen op de markt te brengen, is het geloof van de famaceutische bedrijven in een doorbraak verdwenen.
Carol Colton, hoogleraar neurologie aan de Duke University en auteur van de nieuwe studie, zei dat het onderzoek naar Alzheimer gedomineerd werd door pogingen om de rol van amyloïde te begrijpen, dat is het eiwit dat zich opstapelt in de hersenen om plaques te vormen, maar dat aandacht voor arginine en het immuunsysteem nieuwe ontdekkingen kan opleveren.
"We zien deze studie als een doorbraak want we denken nu op een heel andere manier over de ziekte van Alzheimer en we breken daarmee de impasse van ideeën rond de ziekte," zei ze.
"Het veld was gefocust op amyloïde de afgelopen 15 à 20 jaar, maar nu kunnen we naar andere dingen kijken omdat we nog steeds niets begrijpen van het mechanisme van de ziekte of hoe we effectieve therapieën kunnen ontwikkelen."