Tien films die zich afspelen in New York
If I can make it there, I'll make it anywhere zong Frank Sinatra in één van zijn meest iconische liedjes New York, New York. De stad die nooit slaapt is niet enkel een inspiratiebron voor muzikanten, ook heel wat regisseurs kozen The Big Apple als de set voor hun films. Naar aanleiding van de release van Winter's Tale op Blu-ray en dvd bespreken we hieronder tien films die zich afspelen in één van de grootste steden van de wereld.
The Godfather, gebaseerd op de gelijknamige roman van Mario Puzo, wordt gezien als één van de beste films ooit gemaakt. Deze kaskraker van Francis Ford Coppola volgt Michael Corleone, de doorbraakrol van Al Pacino, en zijn verandering van soldaat die niets te maken wil hebben met de maffia tot de meedogenloze leider van de New Yorkse Corleone maffiaclan. The Godfather ontving elf Oscarnominaties, waarvan het er drie verzilverde. Zo won het de Oscar voor Beste Film en kreeg Marlon Brando de Oscar voor Beste Acteur voor zijn vertolking van de patriarch van de familie Corleone.
Dat New York niet vreemd is voor georganiseerde misdaad bewijst ook Goodfellas van Martin Scorsese ook. Scorsese, zelf een New Yorker, verfilmde het boek Wiseguy. Wiseguy en Goodfellas brengen het waargebeurde verhaal van Henry Hill, een gangster bij de Italiaanse Lucchese maffiafamilie die uiteindelijk een informant voor de politie wordt. Goodfellas was een enorm succes en werd genomineerd voor zes Oscars, waarvan het er eentje won voor Beste Mannelijke Bijrol voor Joe Pesci.
Als je bovenstaande films ziet zou je denken dat New York enkel bevolkt wordt door maffiosi maar Winter's Tale bewijst dat er ook plaats is voor romantiek en liefde. In dit romantische drama wordt Peter Lake (Collin Farrell) achterna gezeten door de demonische gangster Pearly (Russel Crowe), omdat Lake zijn bende heeft verlaten toen hij de liefde vond. Lake is voorbestemd om een mirakel uit te voeren en dwaalt meer dan honderd jaar rond in New York City, tot hij uiteindelijk zijn ware roeping heeft gevonden.
De romantische kracht van New York is zo groot dat er zelfs een moderne adaptatie werd gemaakt van Romeo en Julia van William Shakespeare. West Side Story is een filmmusical die gebaseerd is op een gelijknamige musical, die zich op zijn beurt baseerde op het bekende verhaal van Shakespeare. In West Side Story zien we Tony (Richard Beymer) en Maria (Natalie Wood) voor elkaar vallen maar hun liefde is verboden. Tony is een mede-oprichter van de blanke Amerikaanse bende 'The Jets' en Maria het zusje van Bernardo (George Chakiris), de leider van de rivaliserende Puerto Ricaanse bende 'The Sharks'. Elvis Presley was gevraagd om de rol te spelen van Tony, maar zijn manager zag het niet zitten dat Elvis meedeed aan filmmusicals over bendes. Elvis had uiteindelijk spijt van zijn beslissing, nadat hij hoorde dat de film tien Oscars won, een record voor een filmmusical.
West Side Story is niet de enige iconische film waarin gedanst wordt. Saturday Night Fever is misschien nog bekender. Deze film toont je de New Yorkse discotheken van de jaren '70, met een energiek dansende John Travolta in de hoofdrol. De soundtrack van Saturday Night Fever, met heel wat tracks van de Bee Gees, lanceerde disco wereldwijd en is een van de meest verkochte filmsoundtracks aller tijden. Ook de carrière van John Travolta was gelanceerd met deze film, waarvoor hij meteen een Oscarnominatie beet had.
Dat Martin Scorsese een echte New Yorker is, zal je geweten hebben als je zijn films ziet. Na Goodfellas is Gangs of New York de tweede film van deze regisseur met Italiaanse roots in deze lijst en hij heeft er nog zoveel meer gemaakt die zich afspelen in zijn thuisstad. Denk maar aan Taxi Driver, New York, New York, Mean Streets, Raging Bull, The Wolf of Wall Street,... Toch hebben we hier gekozen voor Gangs of New York, omdat Scorsese daarin een historisch accuraat beeld brengt van het New York van de negentiende eeuw. De film is gebaseerd op het gelijknamige non-fictieboek en het besef van Scorsese dat heel wat nationaliteiten in verschillende wijken van New York hebben geleefd. Gangs of New York was ook de start van de samenwerking tussen Scorsese en Leonardo DiCaprio, die samen al vijf succesvolle films maakten.
New York heeft wel wat bekende straten en Wall Street is er daar ongetwijfeld eentje van. Het hartje van het financiële district in New York is het hoofdkwartier van de New York Stock Exchange, 's werelds grootste aandelenbeurs. De naam van de straat is ondertussen een synoniem voor de Amerikaanse financiële wereld, maar ook voor een kaskraker van Oliver Stone met Charlie Sheen en Michael Douglas als twee hebberige effectenmakelaars. Ondanks dat Stone verteld werd dat Douglas niet kon acteren en meer een producer was, koos hij er toch voor om Michael Douglas te casten als Gordon Gecko. Dat bleek de juiste keuze, aangezien Douglas dat jaar ging lopen met de Oscar voor Beste Acteur voor Wall Street.
Al Pacino is een geboren en getogen New Yorker dus de rol van de New Yorkse politieagent Frank Serpico was hem op het lijf geschreven. Serpico vertelt het waargebeurde verhaal van een getalenteerde politieagent die ontsteld is met de corruptie van zijn collega's. Serpico besluit om undercover te gaan bij de politie en zorgde uiteindelijk als klokkenluider voor belangrijke onderzoeken en hervormingen bij de NYPD. Serpico leverde Pacino een tweede Oscarnominatie en Golden Globe op, de eerste grote prijs die hij in ontvangst mocht nemen.
Er mag ook al eens gelachen worden en dat is met Ghostbusters geen enkel probleem. Deze komedie met Dan Akroyd en Bill Murray als spokenjagers was een gigantisch succes, al wordt er wel een deel van New York vernietigd door een gigantische Marshmallow Man. Het lied 'Ghostbusters' met de catchphrase Who you gonna call? Ghostbusters! is tot vandaag de dag nog altijd bekend en werd dan ook beloond met een Oscarnominatie voor Beste Originele Lied voor een Film.
Als je dacht dat de destructie in New York in Ghostbusters erg was, dan heb je The Avengers nog niet gezien. Hierin neemt een team superhelden, bestaande uit onder andere Captain America, Thor, de Hulk en Iron Man, het op tegen een leger aliens, met New York als het slagveld. The Avengers was een kaskraker van formaat. Wereldwijd brachten de cinemabezoeken aan de film zo'n 1,1 miljard euro op. Enkel Titanic en Avatar brachten meer op dan The Avengers. Volgend jaar komt het vervolg uit. Hopelijk blijft er dan iets over van The Big Apple.