Zeven films met gigantische monsters

door
Kevin
Leestijd 4 min.

De laatste telg in de familie van Godzillafilms is nu uit op dvd en blu-ray. Het titelmonster bracht ons op het idee om nog een aantal films te bekijken met gigantische monsters. Onze zoektocht leverde ons uiteindelijke de volgende zeven films op.

Godzilla (1954)

Monster: Godzilla

Godzilla uit 1954 is de allereerste film rond het kolossale reptiel. Godzilla, een prehistorisch monster dat opgewekt werd door kernproeven in de Grote Oceaan, was een symbool voor de nucleaire bommen die Japan te verduren kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De vernietiging van Tokio door Godzilla en de verschrikkingen die de mensen meemaken in de film zijn een afspiegeling van de gruwelen die de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki veroorzaakten. De film was razend populair in Japan en 50 jaar later zijn er meer dan 30 films verschenen rond het iconische monster.

20.000 Leagues Under the Sea (1954)

Monster: Gigantische octopus

1954 was een goed jaar voor monsterfilms. Terwijl in Japan een gigantisch reptiel uit de zee rees, bracht Disney in Hollywood een kolossale octopus in beeld. 20.000 Leagues Under the Sea is gebaseerd op een gelijknamige klassieker van Jules Verne. Het volgt de avonturen van Kapitein Nemo en zijn onderzeeër, de Nautilus. Een van de obstakels die Kapitein Nemo onderweg tegenkomt is een gigantische octopus, die de Nautilus en de bemanning aanvalt. De octopus werd zelfs zo goed in beeld gebracht dat 20.000 Leagues Under the Sea de Oscar won voor Best Special Effects.

Tremors (1990)

Monsters: Graboids

Nadat Kevin Bacon wereldbekend was geworden met Footloose begon zijn carrière, naar eigen zeggen, langzaamaan bergaf te gaan. Het absolute dieptepunt volgens Bacon was toen hij instortte op de stoep van Broadway en naar zijn zwangere vrouw riep “Ik kan het niet geloven dat ik acteer in een film over ondergrondse wormen!”. Ondanks dat de horrorkomedie Tremors voor de release zeker niet stond aangeschreven als een prestigeproject, werd de film een culthit. Deze film over reuzewormen, ofwel Graboids,  die een klein stadje aanvallen, ving heel wat positieve kritiek en was succesvol zowel in de cinema als in videotheken. Er zijn nog drie vervolgfilms en een tv-serie gemaakt rond Tremors, al keerde Kevin Bacon nooit terug naar de serie.

Jurassic Park (1993)

Monsters: dinosaurussen

Jurassic Park, één van de vele meesterwerken van Steven Spielberg, liet als geen andere film het grote publiek kennismaken met dinosaurussen. En met het grote publiek, bedoelen we ook echt het grote publiek want Jurassic Park was een kaskraker van formaat en rijfde meer één miljard dollar binnen. Sam Neil, Jeff Goldblum, Richard Attenborough en Laura Dern geven het beste van zichzelf maar de echte sterren zijn de dino's. Die wonnen dat jaar drie Oscars, die voor Best Special Effects, Best Sound Mixing en Best Sound Effects. Grappig feitje, de geluiden die de velociraptors maken in de befaamde scene in de keuken zijn de bewerkte kreten van twee vrijende schildpadden.

 King Kong (2005)

Monster: Kong

King Kong uit 2005 van Peter Jackson is de derde film over de gigantische gorilla. Peter Jackson zag de eerste King Kongfilm, uit 1933, toen hij negen jaar oud was. Op zijn twaalfde probeerde hij de bekende scene met Kong op het Empire State Building na te bootsen met een gorilla uit ijzerdraad, rubber en de bontjas van z'n moeder maar dat lukte niet. King Kong werd uiteindelijk zijn favoriete film en was cruciaal voor zijn beslissing om een regisseur te worden. Jackson werkte in 1996 al aan King Kong, maar door de releases van films als Godzilla, The Planet of the Apes en Mighty Joe Young besloot de studio om de film over de grote primaat te laten vallen. Na het succes van Lord of the Rings werd Jackson opnieuw benaderd voor King Kong, een kans voor Jackson om een moderne en meer complete versie te maken van zijn favoriete film. De film ging uiteindelijk aan de haal met de Oscars voor Best Special Effects, Best Sound Mixing en Best Sound Effects.

Cloverfield (2008)

Monster: Clover

Producer J.J. Abrams vond inspiratie voor Clover toen hij aan het werken was aan Mission: Impossible III in Japan. Toen hij naar een speelgoedwinkel ging met z'n zoon zag hij allerlei speelgoed van Godzilla en besloot hij dat Amerika ook een iconisch monster nodig had. Cloverfield bracht dat monster in beeld door middel van de found footagemethode, waarbij je als kijker door de ogen kijkt van een personage dat aan het filmen is. Zo wordt je meteen in de film gezogen en krijg je langzaam het idee dat je stad vernietigd wordt door een kolossaal wezen. Of we Clover nog zullen terugzien in een vervolg is nog altijd niet zeker.

Pacific Rim (2013)

Monster: Kaijus

In de zomer van 2013 vulden de immense kaijus, Japans voor mysterieus wezen, uit Pacific Rim de schermen. Regisseur Guillermo Del Toro creëerde eerder al een ongelofelijke fantasiewereld met Pan's Labyrinth. Met Pacific Rim doet hij hetzelfde maar op een veel grotere schaal. Verschillend met de andere films is dat de mensheid in Pacific Rim zich op gelijke hoogte plaatst met de monsters door de Jaegers, torenhoge robotpakken die bestuurd worden door twee piloten die een speciale band moeten hebben. Pacific Rim was een internationaal succes en het vervolg is aangekondigd voor 2017.