«90% van de longkankers kan vermeden worden als niemand zou roken»

Met bijna 6.000 sterfgevallen per jaar, is longkanker de belangrijkste doodsoorzaak door kanker in ons land. Ook wereldwijd is de ziekte niet alleen de meest voorkomende, maar ook de dodelijkste kanker. Aan de vooravond van de Werelddag voor longkanker op 1 augustus, vestigt Stichting tegen Kanker de aandacht op de ziekte, die in 90% van de gevallen vermeden kan worden als niemand nog zou roken.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In 2019 kregen 8.874 personen in België te maken met longkanker. Hoewel vooral mannen boven de 65 jaar erdoor worden getroffen, komt daar snel verandering in. Momenteel is er een duidelijke toename van het aantal gevallen ook bij vrouwen, vanaf de leeftijd van 55 jaar.

Stichting tegen Kanker zet daarom op verschillende manieren in op een rookvrije toekomst. Zo kunnen personen die willen stoppen met roken terecht bij de gratis dienst Tabakstop.

Longkanker opsporen met CT-scan

Maar naast deze primaire preventie, kan ook vroege opsporing van longkanker levens redden. Toch bestaat er momenteel in ons land nog geen systematisch screeningsprogramma. «Grootschalig onderzoek heeft aangetoond dat het vroegtijdig opsporen van longkanker met een lage dosis CT-scan levens kan redden», verklaart professor Annemiek Snoeckx van de Universiteit Antwerpen. «Dit is enkel zinvol bij (ex-)rokers met een hoog risico op longkanker.»

Het onderzoek van Snoeckx in samenwerking met professor Nackaerts van de Katholieke Universiteit Leuven is een van de preventieprojecten met de steun van de Stichting tegen Kanker. Het project wil (ex-)rokers met een hoog risico overtuigen om deel te nemen aan longkankerscreening. Dit kan de kankersterfte met een kwart doen dalen.

«Dit is een erg hoopvol project. Maar screening vervangt natuurlijk nooit de meest doeltreffende maatregel tegen longkanker, namelijk nooit beginnen met roken of er zo snel mogelijk mee stoppen!», besluit de organisatie.