Al 125 salmonella-infecties vastgesteld door besmette Kinder Surprises: «Ferrero moet zijn verantwoordelijkheden nemen»
Er zijn in verschillende Europese landen samengeteld tot nu toe zowat 125 salmonella-infecties vastgesteld die gelinkt zijn aan het eten van besmette chocoladeproducten van het merk Ferrero, zoals Kinder Surprise, die in België werden geproduceerd. Dat zegt het Zweedse voedselagentschap (Livsmedelsverket) dinsdag. Vlaanderen onderzoekt intussen zestien salmonella-gevallen.
In Zweden zelf gaat het voorlopig om 4 gevallen. Britse media meldden eerder 63 gevallen in het Verenigd Koninkrijk, en het Ierse voedselagentschap spreekt van 10 gevallen in Ierland. In Frankrijk is er dan weer sprake van 21 zieken. Vaak gaat het om jonge kinderen. Verschillende landen in Europa zijn getroffen, Ierland stuurde als eerste een waarschuwing uit.
Terugroepen
In België kondigde het federaal voedselagentschap (FAVV) de terugroeping aan van verschillende chocoladeproducten van Ferrero die in Aarlen worden geproduceerd. Het gaat om Kinder Surprise 20g én 3x20g met een vervaldatum tussen 11/07/22 en 7/10/22, Kinder Surprise Maxi met (vervaldatum tussen 10/08/22 en 10/09/22), Schoko-Bons (vervaldatum tussen 10/08/22 en 10/09/22) en Kinder Mini Eggs (tussen 10/08/22 en 10/09/22).
FAVV zegt dat het bedrijf Ferrero zijn verantwoordelijkheden moet nemen over de aanwezigheid van salmonella in verschillende Kinder-producten. «We zijn in contact met het bedrijf Ferrero en hebben in de late voormiddag een vergadering», aldus de woordvoerder van FAVV Jean-Sébastien Walhin. «We hebben ook contact met andere gezondheidsautoriteiten via het RASFF, een alerteringssysteem dat problemen gelinkt aan agrovoedingsproducten in de Europese Unie signaleert.»
De bron van de besmetting werd nog niet gedefinieerd, aldus het FAVV nog. «Er loopt een onderzoek, we hebben stalen afgenomen van het voedsel», aldus de woordvoerder. Hij voegt toe dat het bedrijf bij vorige controles nooit problemen had.
Zestien salmonellagevallen in Vlaanderen
Het Agentschap Zorg en Gezondheid onderzoekt of zestien gevallen van salmonella die de afgelopen maanden gemeld werden, verband houden met de salmonellabesmetting bij Ferrero. Dat meldt De Standaard en het nieuws wordt bevestigd door woordvoerder Joris Moonens.
«De informatie over de besmettingen is afkomstig van het Nationaal Referentielabo voor Salmonella, een labo waarnaar artsen stalen kunnen sturen voor verder onderzoek. Zij hebben gekeken welke stalen ze de afgelopen weken hebben binnengekregen en op basis daarvan een selectie gemaakt van stalen die mogelijk een verband hebben met de chocoladeproducten», legt Moonens uit. Er is in ons land geen meldingsplicht voor salmonella, dus patiënten worden niet aangemeld bij het Agentschap zelf.
Zorg en Gezondheid zoekt nu naar de contactgegevens van de patiënten in kwestie, waarna via een bevraging een brononderzoek uitgevoerd zal worden. De personen zullen onder meer de vraag krijgen wat ze zoal gegeten hebben. Het Nationaal Referentielaboratorium zal ook genetisch onderzoek doen op de stalen om te bekijken of ze gelinkt kunnen worden aan besmettingen in andere landen.
Wat is salmonella?
Salmonella is een bacterie die de infectie salmonellose kan veroorzaken. Dat is een vaak voorkomende infectie die in de meeste gevallen zonder behandeling geneest. Maar in sommige gevallen kan salmonellose meer ernstige vormen aannemen. De symptomen zijn koorts, buikkrampen en diarree, binnen de 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen lopen een groter risico op het ontwikkelen van symptomen. Bij ernstige symptomen moet een arts worden geraadpleegd.
Consumenten met vragen kunnen contact opnemen met het Meldpunt voor de consument van het FAVV, via het onlineformulier of op het gratis nummer 0800/13.550.