Belgische economie gaat richting precrisisniveau

Tegen eind dit jaar zou de Belgische economie al opnieuw op het niveau van voor de coronacrisis aanbelanden, dat is ruim een half jaar vroeger dan verwacht. Dat blijkt uit de jongste prognoses van de Nationale Bank (NBB) die werden voorgesteld door gouverneur Pierre Wunsch.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Voor dit jaar verwacht de NBB een economische groei van 5,5%, dat is zo’n 2 procentpunt meer dan bij de vorige prognose begin dit jaar. Voor 2022 gaat de Nationale Bank uit van een groei met 3,3%.

Door de coronapandemie kende de Belgische economie vorig jaar een krimp van 6,2%. «Maar doordat het een exogene crisis betreft, zou de structurele schade van de pandemie relatief beperkt kunnen blijven», aldus gouverneur Wunsch. Al gaf hij wel toe dat er nog wat onzekerheid blijft over de gezondheidssituatie. De crisis versterkte ook de ongelijkheid in ons land: sommigen werden duidelijk harder getroffen.

HEROPENING VERSNELT GROEI

De economische vooruitzichten voor België liggen hoger dan het gemiddelde van de eurozone, waar voor 2021 een economische groei verwacht wordt van 4,6%. De voorbije kwartalen deed de Belgische economie het al beter, onder meer doordat er in ons land minder restrictieve maatregelen golden dan elders. Door de recente heropening van de horeca en winkels zou de groei verder versnellen, verwacht de NBB. Daarnaast ziet de Nationale Bank ook een fors herstel van het Belgische ondernemers- en consumentenvertrouwen. De bedrijfsinvesteringen staan nu al op het niveau van voor de crisis, de gezinnen zouden dan weer de volgende kwartalen de motor van de groei gaan vormen.

AMPER JOBVERLIES

Deze positieve vooruitzichten hebben ook een positieve weerslag op de vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Terwijl de NBB vorig jaar nog rekende op een verlies van 100.000 banen door de coronacrisis, zou het effect kunnen meevallen. «De beschermingsmaatregelen zijn steeds verlengd. In de sectoren die zwaar getroffen werden door de crisis, hebben sommigen een andere job gezocht en gevonden», klonk het. Vorig jaar gingen er netto amper jobs verloren (-800), terwijl men verwacht dat er in 2021 31.600 banen zullen bijkomen en in 2022 8.400. In april waren er wel nog 460.000 Belgen tijdelijk werkloos, maar de NBB verwacht dat de meesten opnieuw aan het werk zullen gaan want sommige sectoren kampen nu al met personeelskrapte, zelfs de zwaar getroffen horeca.

De NBB verwacht dat de werkloosheidsgraad licht zal stijgen, van 5,8% voor de crisis naar 6 procent in 2022, om dan opnieuw te dalen tot 5,9% in 2023.