Besmettingscijfers stijgen plots weer: «Dit is nog maar het begin»

De vijfde coronagolf is officieel begonnen. Dat tekent zich nog niet af in het weekgemiddelde, maar als we naar de dagcijfers kijken, is er een duidelijke stijging van het aantal besmettingen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In de afgelopen week werden er dagelijks gemiddeld zo’n 6.446 nieuwe besmettingen vastgesteld, 21 procent minder dan de week voordien. Op maandag 27 december werden er echter 13.000 besmettingen geregistreerd, en ook dinsdag zou dat aantal tussen de 12.000 en 14.000 liggen. «Dat komt omdat het weekgemiddelde berekend wordt op de cijfers van vandaag tot 26 december. Maar daar zat een feestdag tussen. Sinds 27 december zien we echter een eerste grote stijging. Die zullen we pas morgen duidelijk zien in de weekcijfers. De daling zal dan nog maar 6 procent bedragen. En binnen enkele dagen verwachten we alweer een stijging van zo'n 10 procent voor de besmettingen. Dat toont aan dat het allemaal heel snel gaat», vertelt biostatisticus Geert Molenberghs in Het Nieuwsblad.

Ziekenhuiscijfers blijven voorlopig dalen

Gelukkig zien we die kentering nog niet in de ziekenhuisopnames, maar dat zou vroeg of laat kunnen veranderen. «We zitten nu met 566 bedden op intensieve zorg. We komen van 837 bedden, we zitten dus met een kleine 300 bedden minder en die grens van 500 komt eindelijk weer in zicht. We verwachten dat de bezetting nog een hele tijd zal dalen en dat is goed nieuws. Maar omikron kan nog steeds voor een trendbreuk zorgen. We hopen dat de hospitalisaties minder fel zullen zijn maar als omikron voor veel meer besmettingen zorgt, is het logisch dat de ziekenhuisopnames volgen», klinkt het.

Ongeziene cijfers in buitenland

Molenberghs benadrukt dat andere landen aantonen dat het plots heel snel kan gaan. «Dit is duidelijk nog maar een begin. Delta heeft er drie maanden over gedaan om dominant te worden. Voor omikron was dat slechts vijf weken. Delta is op weg richting de uitgang, want omikron zorgt nu al voor 85 procent van de besmettingen. Als je ziet wat de cijfers in het buitenland doen, dat daar ongeziene cijfers zijn, dan weet je dat we nog maar aan het begin zitten van een snelle groei», besluit hij.