Bijna honderd landen sluiten tijdens klimaattop pact rond methaanuitstoot
Op de klimaatconferentie (COP26) in Glasgow hebben bijna honderd landen zich aangesloten bij een initiatief van de Europese Unie en de Verenigde Staten om de uitstoot van het zeer krachtige broeikasgas methaan tegen 2030 terug te dringen met 30%. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula van der Leyen bekendgemaakt.
«Het verminderen van methaanemissies is een van de meest efficiënte dingen die we kunnen doen», benadrukte von der Leyen in Glasgow. Ze presenteerde het pact samen met de Amerikaanse president Joe Biden.
Von der Leyen zei dat methaan verantwoordelijk is voor ongeveer 30% van de opwarming van de Aarde sinds de industriële revolutie. «Het is een van de krachtigste broeikasgassen», trad Biden haar bij. Volgens de Amerikaanse president vertegenwoordigen de ondertekenaars 70% van het wereldwijde bbp.
Uitstoot verminderen met 30%
De deelnemende landen beloven de methaanuitstoot met 30% te verminderen in 2030 ten opzichte van tien jaar eerder. Sinds EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans en de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry het initiatief vorige maand lanceerden, hadden zich al tientallen landen aangemeld, waaronder Japan, Canada, Nigeria, Pakistan, Mexico en Indonesië. Australië, dat veel fossiele brandstoffen produceert, liet vorige week weten zich niet bij het akkoord aan te sluiten. Volgens Kerry willen meer dan honderd landen meedoen.
Methaan is na CO2 de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering. Het is de bedoeling dat door het zogenoemde Global Methane Pledge-initiatief de opwarming van de Aarde in 2050 minstens 0,2 graden lager is dan voorzien. Methaan wordt vooral uitgestoten door vee, afvalverwerkers en de olie- en gasindustrie. Het houdt, net als CO2 en bijvoorbeeld lachgas, in de atmosfeer warmte vast.
De VS hebben plannen bekendgemaakt om de methaanuitstoot in de olie- en gassector fors te verminderen door bedrijven te verplichten lekken snel te vinden en dichten. «Een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen tijdens dit beslissende decennium om de 1,5 graad binnen bereik te houden is het zo snel mogelijk reduceren van onze methaanemissies», zei Biden.