CORONAVIRUS. Onderwijsveld wil quarantaineregels aanpassen, opnieuw meerdaagse schooluitstappen

Het onderwijsveld wil dat enkel nog kinderen die besmet zijn en kinderen die symptomen vertonen thuis moeten blijven. Dat is dinsdag afgesproken op het overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de onderwijspartners en de experts. Het is aan de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid woensdag om de knoop definitief door te hakken.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De afgelopen dagen nam de roep om een aanpassing van de quarantaineregels in de scholen vanuit het onderwijsveld toe. Meer en meer klassen en scholen moesten namelijk de deuren sluiten, waardoor ook veel niet-positieve leerlingen gedwongen thuis moesten zitten. Volgens een bevraging van de Arteveldehogeschool maandag zou een op de twintig scholen dicht zijn.

Op het onderwijsoverleg werd nu overeenstemming bereikt. Enkel kinderen die besmet zijn en kinderen die symptomen vertonen, zouden nog thuis moeten blijven. De regel dat een klas automatisch sluit bij vier besmettingen zou dan komen te vervallen. Dat moet ervoor zorgen dat klassen en scholen langer open kunnen blijven, al is het uiteindelijk aan de ministers van Volksgezondheid om de knoop door te hakken.

Schooluitstappen

Naast het gemeenschappelijk standpunt omtrent quarantaine, werd er ook beslist dat meerdaagse schooluitstappen opnieuw mogelijk worden vanaf 29 januari. Die beslissing komt er in navolging van de beslissing van het Overlegcomité om vanaf 29 januari dezelfde versoepeling door te voeren binnen de jeugdsector. Daarnaast zijn er ook geen beperkingen meer op het vlak van groepsreizen. «Het zou absurd zijn dat je wel op bivak mag met de Chiro, maar niet op reis met school», zegt Weyts. «Bovendien zijn schoolreizen voor sommige leerlingen de enige reizen die ze maken.»

Barometer

Daarnaast werd ook een ontwerp van een coronabarometer voor het onderwijs besproken. Die zou grotendeels overeenkomen met de federale coronabarometer. Ook in het onderwijs zou er met drie kleurcodes (geel-oranje-rood) worden gewerkt en wordt elke kleur gekoppeld aan een pakket maatregelen omtrent onder meer ventilatie, verluchting en afstand. Dat pakket kan dan eventueel nog verder aangevuld worden, al is het de bedoeling om de regels in het onderwijs niet strenger te maken dan in de brede samenleving.

«In het onderwijs hebben we reeds in 2020 met een barometer gewerkt: ook toen hadden we verschillende kleurcodes. We hebben toen ook de beperkingen van dit systeem leren kennen», zegt Weyts. «We willen met een nieuwe barometer vooral meer eenvoud brengen in de regels, wat belangrijk is voor directies en leerkrachten. Er komt zo hopelijk iets meer stabiliteit en voorspelbaarheid, al zal het virus zelf altijd onvoorspelbaar blijven.»

Tot slot werd ook het bijkomende attest dat zieke leerkrachten normaliter moeten kunnen voorleggen tijdelijk opgeschort. Dat moet ervoor zorgen dat de huisartsen wat meer ontlast worden.