De Croo: «Samenleving niet laten kapen door wie het luidst roept of de boel kort en klein slaat»
De rechten en vrijheden in onze democratie zijn er voor iedereen en moeten «koste wat kost» verdedigd worden. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd in zijn toespraak voor de ’gestelde lichamen’, de overheden van het land. Koning Filip van zijn kant roept op om naast de aanpak van de coronacrisis werk te maken van cruciale dossiers zoals onder meer het klimaat, de vergrijzing en de strijd tegen armoede en ongelijkheid.
Net zoals vorig jaar verliepen de toespraken van de koning en de premier grotendeels digitaal, al mochten er dit jaar wel een veertigtal scholieren uit het laatste jaar van het secundair onderwijs de toespraken in de Troonzaal bijwonen.
In zijn toespraak blikte koning Filip niet alleen terug op de aanpak van de gezondheidscrisis en de overstromingsramp in Wallonië, hij vroeg ook aandacht voor de uitdagingen op «middellange en lange termijn». Naast en na de coronacrisis liggen er voldoende andere «cruciale thema’s» op de plank zoals de werkgelegenheid, het klimaat, energie, innovatie, de vergrijzing en «de versterking van de sociale cohesie door het aanpakken van armoede en ongelijkheid».
Meer aandacht voor ongelijkheid
Een andere grote uitdaging volgens de koning is de aanpak van discriminatie, racisme en geweld. «Geschokt zijn we door misdaden, wandaden, daden van geweld, vooral tegen vrouwen en kinderen», aldus koning Filip. «Die kunnen we niet aanvaarden. Evenmin als de beledigingen en bespottingen die we horen in onze stadions en op andere openbare plaatsen. Want van binnenuit vernietigen ze wie er het slachtoffer van is. Zij verliezen elk gevoel van eigenwaarde, hun zelfredzaamheid. Dit is de samenleving, die wij samen willen opbouwen, niet waardig.»
«Vrijheden staan onder druk»
De toespraak van premier Alexander De Croo sloot bijna naadloos aan bij die boodschap. Zo hamerde de premier op het vrijwaren van een aantal fundamentele rechten en vrijheden, die ook verankerd zijn in de Grondwet. «Die rechten en vrijheden staan vandaag wereldwijd onder druk en moeten we koste wat kost verdedigen», aldus De Croo.
«Net daarom is het belangrijk om onze samenleving niet te laten kapen door wie het luidst roept, anderen op straat of online intimideert of de boel kort en klein slaat. Rechten en vrijheden zijn er voor iedereen. Voor iedere burger - ook voor zij die het meest kwetsbaar zijn en wiens stem minder luid klinkt, en zeker voor wie zijn eigen naam, Bouba Kalala, moet veranderen naar Yanni Vandenbroeck om toch maar een appartement te kunnen huren», aldus De Croo met een verwijzing naar een recent voorval rond Bouba Kalala, een communicatiemedewerker van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.
Ook geopolitieke zorgen
Volgens De Croo staat België voor «meerstemmigheid» en voor «respect en gelijkwaardigheid». «Het is ook de boodschap aan iedereen die van buitenaf onze westerse waarden en onze democratie wil ondermijnen: wij staan sterker», besloot de premier.
Zowel de koning als de premier verwees ook naar de geopolitieke spanningen op het internatonale toneel. De premier had het over «de spanningen aan de grenzen van Europa». De koning deed het wat omfloerster. Hij verwees in zijn slotwoord naar de «huidige zeer gespannen mondiale context» waarbij hij erop rekent dat «de beginselen van het internationaal recht uiteindelijk de bovenhand zullen halen».