Deltavariant veroorzaakt andere symptomen: zo weet je of je besmet bent
Wie besmet is met het coronavirus, hoeft vandaag niet in veel gevallen last hebben van een droge hoest, koorts en vermoeidheid - de meest voorkomende symptomen van de ‘gewone’ variant. De symptomen van de Deltavariant, die eerst ontdekt werd in India, hebben namelijk meer weg van een “zware verkoudheid”, zo wijst een Britse studie uit.
Onderzoekers van het King’s College London stellen dat hoofdpijn, keelpijn en een loopneus de meest voorkomende symptomen zijn van een besmetting met de Deltavariant van het coronavirus. Die conclusie trekken ze uit gegevens van een coronatracking-app van het gezondheidswetenschappelijke bedrijf Zoe, die wereldwijd 4 miljoen gebruikers heeft. «Corona gedraagt zich nu anders, het voelt meer als een zware verkoudheid», legt hoofdonderzoeker Tim Spector uit in The Guardian. Volgens de professor genetische epidemiologie is vooral hoofdpijn een goede indicator van een besmetting met de Deltavariant, die zich in het Verenigd Koninkrijk als een lopend vuurtje verspreidt. Daarna komen keelpijn, een loopneus, en koorts.
Een droge hoest - bij de gewone variant veelal een van de hoofdsymptomen - staat bij de variant slechts op de vijfde plaats van vaakst voorkomende symptomen, aldus Spector. Geur- en smaakverlies verschijnt dan weer niet eens in de top tien.
«Voel je je raar, blijf thuis»
Dat de Deltavariant sterk lijkt op een gewone seizoensverkoudheid, kan volgens Spector mede verklaren waarom de mutatie zo snel de ronde doet. «Mensen denken misschien dat ze gewoon verkouden zijn en gaan nog steeds naar feestjes», legt de professor uit. Combineer dat met een besmettelijkheidsgraad die minstens 40% hoger ligt dan de Alfavariant (eerder gekend als de Britse variant), en je krijgt situaties zoals in het VK, waar de Deltavariant 96% van de gevallen uitmaakt. «Ben je jong en krijg je milde symptomen die lijken op een verkoudheid, of voel je je gewoon een beetje raar, blijf dan toch thuis en laat je testen», adviseert Spector.
Volgens de laatste coronacijfers van gezondheidsinstituut Sciensano maakt de Deltavariant in ons land nog maar 3,9% van de besmettingen uit. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs gaat het aantal besmettingen met de variant echter snel naar boven, zegt hij in Het Laatste Nieuws.
Bescherming vaccin
Hoewel de symptomen van de gemuteerde versie van het coronavirus volgens de studie van King’s College London vaak milder zijn, lijken andere onderzoeken uit te wijzen dat de kans op een ziekenhuisopname bij de Deltavariant verdubbelt in vergelijking met de Alfavariant. Wat ook zorgen baart, is dat de ontwikkelde coronavaccins na één prikje minder effectief zijn tegen de besmettelijkere variant. Twee prikjes beschermen dan weer wel goed. Dubbele vaccinatie is bij de Deltavariant dus echt belangrijk, aldus Geert Molenberghs.