Demir: «Waakzaamheid voor wateroverlast blijft ook dit weekend nodig»
Minister Demir zei maandag nog in het Vlaams Parlement dat het gevaar niet geweken was. «Onze wachtbekkens zitten nog vol. Het gaat om gigantische hoeveelheden water, dat nog gecontroleerd afgevoerd moet worden. Maar dat zorgt voor véél druk op de dijken. Daarom monitoren wij de situatie continu op het terrein en volgen wij dit nauwgezet op». Demir kreeg vrijdag een update van de inspanningen van de VMM en andere actoren op het terrein. Zo heeft de VMM verschillende wachtbekkens maximaal geledigd.
Wachtbekkens
Met de lediging van de bufferbekkens is volgens minister Demir een belangrijke voorzorgsmaatregel genomen. Op die manier is er in principe voldoende capaciteit om de verwachte neerslag op te vangen. Maar omdat er lokaal wel grote neerslaghoeveelheden kunnen vallen, blijft het volgens de N-VA-minister nodig om waakzaam te blijven. «In heel Vlaanderen, maar zeker in de oostelijke bekkens aangezien de bodem daar al zeer verzadigd is door de neerslag van de voorbije weken.»
Het meest risicovolle gebied bevindt zich volgens Demir langs de bevaarbare Demer afwaarts Diest. Op het traject tussen Diest en Aarschot neemt de Vlaamse Waterweg in nauwe samenwerking met de VMM en de betrokken gemeentes verschillende noodmaatregelen om de druk op de Demerdijken te verlagen en indien nodig de broekgebieden langs de Demer aan te spreken voor bijkomende berging van overstromingswater.
Wateroverlast ook volgens KMI waarschijnlijk
De mededeling van Demir wordt bevestigd door het KMI. Dat voorspelt plaatselijke, felle onweersbuien met veel neerslag op korte tijd, hagel en windstoten van zaterdagmiddag tot zaterdagnacht. Daarom heeft het KMI code oranje voor onweer afgekondigd in het oosten van het land, in het westen geldt dan code geel. Het KMI benadrukt dat de cellen met de zwaarste neerslagintensiteit zich zullen voordoen in kleinere gebieden en minder lang zullen duren dan vorige week. Toch is plaatselijke wateroverlast waarschijnlijk.
In de hoofdstad en in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Luik, Namen, Luxemburg en Waals-Brabant is code oranje afgekondigd: daar zullen de zwaarste buien plaatsvinden. In Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Henegouwen kunnen zich plaatselijk felle onweders voordoen: voor die provincies heeft het KMI code geel afgekondigd. De waarschuwing geldt van 14 uur zaterdagmiddag tot 3 uur ’s nachts.