Deze man is voortaan de op twee na rijkste mens ter wereld

Buiten India zal zijn naam bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar Gautam Adani is voortaan de op twee na rijkste mens ter wereld. De 60-jarige Indiër bouwde een immens conglomeraat uit, wat hem een geschat fortuin van 137,4 miljard dollar oplevert.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Adani moet enkel Elon Musk en Jeff Bezos voor zich dulden in een rangschikking van miljardairs opgesteld door het persagentschap Bloomberg. Hij is meteen de eerste Aziaat ooit die de top drie haalt. De Indiër verdringt de Fransman Bernard Arnault van de derde plaats.

Adani is actief in verscheidene sectoren: van havens en steenkool tot data- en mediabedrijven en hernieuwbare energie. Onder meer de forse stijging van de prijs van steenkool heeft de voorbije maanden zijn fortuin nog doen aandikken. In 2022 alleen al groeide zijn geschat vermogen met 60,9 miljard dollar.

In juni vorig jaar zag de tycoon zijn vermogen nog met 13,2 miljard dollar zakken in één week tijd, een verlies veroorzaakt door een artikel dat vragen opriep over sommige offshore-investeerders. Dat veroorzaakte een stormloop op de zes beursgenoteerde aandelen van het conglomeraat van de magnaat. Een dik jaar later is het fortuin van Adani aangezwollen tot 137,4 miljard dollar.

Omstreden steenkoolmijn

Eind vorig jaar was de omstreden Australische steenkoolmijn van Gautam Adani afgewerkt en klaar om de eerste ladingen steenkool te verschepen. Het mijnproject werd al in 2010 voorgesteld, maar door campagnes van klimaatactivisten, juridische acties en financiële problemen liep de realisatie jaren vertraging op. De Australische mijn streeft ernaar om gedurende ten minste dertig jaar jaarlijks 10 miljoen ton steenkool te leveren aan thermische elektriciteitscentrales, die met steenkool worden gestookt.

De export van de zogeheten Carmichael-mijn zal worden gebruikt om elektriciteit te leveren aan India en andere landen in Zuidoost-Azië, volgens Bravus Mining & Resources, een onderdeel van de Adani Group in Australië. Analisten verwachten dat ten minste een deel van de steenkool zal worden gebruikt door de eigen energiecentrales van het Indiase conglomeraat.

Het omstreden Carmichael-project werd in de afgelopen jaren wereldwijd het symbool voor de strijd tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. De enorme mijn ligt in het afgelegen Galilee-bekken in de deelstaat Queensland. Tegenstanders van het project vreesden ernstige milieuschade, onder meer voor het grondwater. Ook zijn de milieu-activisten tegen het transport van steenkool over het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld.

Ondanks de kritiek keurde de Australische regering de exploitatie van de controversiële mijn in 2019 goed. Volgens haar kunnen lokale mijnen zoals de Carmichael-mijn de wereldwijde uitstoot juist verminderen, omdat de steenkool van hogere kwaliteit is en het gebruik van meer vervuilende brandstoffen zal verdringen. Ook Adani krijgt scherpe kritiek te verduren doordat zijn bedrijven blijven investeren in fossiele brandstoffen, terwijl hij tegelijkertijd campagne voert voor het opzetten van een toonaangevend concern gericht op duurzame energie.