Energiebron van de toekomst? Er is een doorbraak in kernfusie

In de Verenigde Staten hebben wetenschappers een doorbraak bewerkstelligd op vlak van kernfusie. Bij een experiment is meer energie opgewekt dan er was gebruikt, meldt het Amerikaanse ministerie van Energie.

door
Belga
Leestijd 1 min.

«Het experiment produceerde meer energie uit fusie dan de laserenergie die is gebruikt om de fusie aan te drijven», aldus het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), een federale onderzoeksinstelling in Livermore in Californië bij het ministerie van Energie. «Deze verwezenlijking is een grote wetenschappelijke doorbraak die tientallen jaren in de maak was.»

De Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm prees de doorbraak als «baanbrekend, wereldverbeterend en levensreddend».

Het experiment gebeurde vorige week maandag 5 december. Daarbij kostte het 2,05 megajoule aan energie om 3,15 megajoule te creëren.

Beter dan kernsplijting

Bij kernfusie worden in een reactor de kernen van verschillende atomen samengesmolten, het omgekeerde van kernsplijting. Deze techniek heeft een enorm potentieel als energiebron, omdat er grote hoeveelheden lichte kernen op Aarde aanwezig zijn, met name waterstof, waardoor de brandstof dus nagenoeg eindeloos voorradig is. Ander voordeel is dat er geen broeikasgassen vrijkomen en veel minder radioactief afval dan bij kernsplijting.