Erika Vlieghe trekt aan alarmbel: «Als we nog veel tijd verliezen, is het te laat»
Virologe Erika Vlieghe hoopt dat de coronapas niet alleen in Brussel, maar over heel Vlaanderen ingevoerd zal worden zodat nog meer mensen zich vaccineren. Ze vreest dat we anders weer voor een erg moeilijke winter staan.
Komende vrijdag vindt er alweer een Overlegcomité plaats en zullen er opnieuw beslissingen gemaakt worden over mondmaskers en quarantaineregels. Virologe Erika Vlieghe houdt haar hart vast voor de komende maanden omdat er nog steeds plaatsen zijn, zoals in Brussel, waar nog te weinig mensen zich lieten vaccineren.
Coronapas voor heel Vlaanderen
Vanaf 1 oktober wordt het gebruik van de coronapas in Brussel uitgebreid. Dan heeft iedereen vanaf 16 jaar zo’n pasje nodig om toegang te krijgen tot horeca, cultuur, sport en ontspanning. Vlieghe wil die coronapas uitbreiden naar heel Vlaanderen, in de hoop om meer ongevaccineerde mensen over de streep te trekken. «Ons advies was om zo lang mogelijk in te zetten op vrijwillige vaccinatie. Maar ondanks de inspanningen van Inge Neven (hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie; red.) en haar team - dat vaccineert in winkels, scholen en zelfs huis aan huis zieltjes probeert te winnen - botst die aanpak op z’n limieten. Het is tijd voor de volgende stap. In Frankrijk heeft de coronapas miljoenen mensen over de streep getrokken om zich toch te laten vaccineren. Ze vonden het te veel gedoe om zich om de drie dagen te laten testen.»
«Ik zou die coronapas niet beperken tot enkel Brussel. In Vlaanderen beveiligen we de toegang tot het nachtleven, de horeca, de fitnesszaken en evenementen ook best nog een tijdje door enkel gevaccineerde en negatief geteste mensen toe te laten. Het is belangrijk dat het wettelijk kader daarvoor tijdig klaar is. Als we nog veel tijd verliezen, is het te laat. Het is tien over twaalf. Alwéér», vertelt ze in Humo.
Horeca hopelijk niet meer sluiten
Ze vreest dat dat nodig is om te voorkomen dat we tijdens de wintermaanden weer moeten verstrengen, al hoopt ze dat het niet meer zo ver hoeft te komen om bijvoorbeeld de horeca te sluiten. «Dat wil niemand. Dankzij de vaccinaties kunnen we dat hopelijk vermijden, maar honderd procent zeker is het niet. Als er opnieuw een grote golf ontstaat die de ziekenhuizen ernstig onder druk zet, moet je ingrijpen. Het wordt hoog tijd dat we de bestaande maatregelen weer strenger toepassen. Dat betekent: inkomende reizigers controleren op de luchthaven, striktere opvolging van de quarantaineregels, testing en maskergebruik. Verergert de toestand, dan zou je telewerk opnieuw kunnen verplichten. Dat is niet fijn, maar het is makkelijker dan sluitingen», klinkt het.