«Ernst van de gevolgen neemt sneller toe dan de opwarming van de aarde»
Het nieuwe IPCC-rapport (Intergovernmental Panel on Climate Change) over effecten, kwetsbaarheid en aanpassing «laat zien dat de effecten van klimaatveranderingen zichtbaarder en wijdverspreider worden, en dat ze steeds meer schade aanrichten, zowel voor mensen als voor ecosystemen of de economie». Dat heeft klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain) verklaard in een reactie aan nieuwsagentschap Belga.
«Landen, hele regio’s worden bedreigd, soms zelfs in hun bestaan. Ik denk in het bijzonder aan Afrika en de kleine eilanden. Over het algemeen zijn de armen het meest kwetsbaar, maar de rijksten zijn niet veilig onder dak, zelfs niet in Europa», vervolgt de voormalig vicevoorzitter van het IPCC en lid van de Belgische delegatie, die dit tweede beoordelingsrapport van het IPCC goedkeurde.
Meest ambitieuze doelstelling
«De ernst van de gevolgen van klimaatveranderingen neemt nog sneller toe dan de opwarming van de aarde», maakt Van Ypersele zich zorgen. «Het is daarom belangrijker dan ooit om er alles aan te doen om de opwarming van de aarde te beperken tot de meest ambitieuze doelstelling van het Akkoord van Parijs», namelijk het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graden Celsius in vergelijking met het pre-industriële tijdperk. Volgens klimaatexperts van de Verenigde Naties heeft de stijging al bijna 1,1 graden Celsius bereikt.
Voor de Belgische wetenschapper is het mogelijk om te handelen, maar daarvoor «moeten we de maatregelen versnellen om ons aan te passen aan het onvermijdelijke deel van de klimaatverandering. We moeten dit doen door deze maatregelen zoveel mogelijk te integreren in een breder kader, waar we ook rekening houden met de doelstellingen van duurzame ontwikkeling, zoals de bescherming van de natuur en de vermindering van ongelijkheden en onrecht.»
«We hebben de kaarten in handen om te handelen. Laten we doen wat nodig is om de bewoonbaarheid van de enige bewoonbare planeet in het zonnestelsel te behouden. We moeten dit doen voor de mensheid, maar ook voor alle vormen van leven, want ons welzijn hangt af hun goede conditie», besloot de klimatoloog.