Europa wordt draaischijf voor cocaïnehandel

Europa groeit steeds meer uit tot een knooppunt in de wereldwijde cocaïnehandel. Slechts een deel van de in Europa verhandelde cocaïne wordt ook ter plaatse verbruikt. Dat blijkt woensdag uit een analyse van de Europese politiedienst Europol.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er wordt steeds meer cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa verscheept, om vervolgens verder te worden vervoerd, zegt Europol-woordvoerder Jan op gen Oorth. Dat blijkt onder meer uit de recordhoeveelheden drugs die hier onderschept worden. Volgens voorlopige gegevens werd in 2021 minstens 240 ton cocaïne in beslag genomen. Havens in België, Nederland en Spanje staan volgens Europol bovenaan de lijst.

Onvoldoende controles

De controles zijn wel toegenomen. «Maar ze zijn onvoldoende als er rekening wordt gehouden met de immense hoeveelheden die worden geleverd», klinkt het.

Hoeveel cocaïne er precies naar Europa wordt gebracht, is moeilijk te zeggen. «Wij gaan ervan uit dat alleen al in Colombia jaarlijks 2.000 ton cocaïne geproduceerd wordt», zegt de woordvoerder. Meer dan 60 procent daarvan zou naar Europa worden verscheept.

Slechts een deel van die drugs wordt ook in de EU-landen gebruikt. Het grootste deel van de cocaïne wordt vanuit de EU naar Oost-Europa, Azië en Australië vervoerd.