Eurostadion krijgt geen vergunning
De minister volgt het advies van de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie en besluit dat de hinder en risico's voor mens en milieu "niet tot een aanvaardbaar niveau worden beperkt."
"Ghelamco is geëngageerd om duurzame en legitieme oplossingen te vinden en een stadion te realiseren", houdt de projectontwikkelaar vol. Paul Gheysens en de zijnen kunnen nog in beroep gaan tegen de beslissing, of een nieuwe aanvraag indienen, legt Schauvliege uit. "Dat staat hen vrij."
"Onvergunbaar"
Begin deze maand gaf de Vlaamse administratie al een negatief advies voor de bouw- en milieuvergunning van het Eurostadion op Parking C van de Heizel. De gewestelijke omgevingsvergunningscommissie oordeelde toen al dat projectontwikkelaar Ghelamco "creatief omspringt" met de wettelijk toegestane maximale oppervlakte. Het bedrijf gaf ook "onvoldoende garantie" om een verkeersinfarct op de Brusselse ring te vermijden.
De recreatieruimte voor het Eurostadion is dubbel zo groot als de voorschriften toestaan - 100.000 in plaats van 50.000 vierkante meter - en dus "onvergunbaar op die plaats", zegt de minister.
"Arm België"
De minister van Omgeving moest op basis van dat advies tegen eind januari de knoop doorhakken, maar kon eigenlijk niet veel anders dan haar administratie volgen. Dat heeft ze nu ook gedaan.
Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), grijpt de weigering van de omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van het Eurostadion in Brussel aan om een Belgisch probleem aan te kaarten. "Sportief betalen we de rekening voor politiek falen. En dan zeg ik: arm België", verklaart hij.