Het leven wordt alweer duurder: inflatie klimt boven de 12 procent
De inflatie is in oktober in België met 1 procentpunt gestegen tot 12,27 procent. De inflatie komt zo uit op het hoogste niveau sinds juni 1975, toen er sprake was van 12,5 procent. Dat meldt statistiekbureau Statbel vrijdag. De spilindex wordt opnieuw overschreden, zodat de uitkeringen en overheidslonen opnieuw zullen stijgen.
De nieuwe overschrijding was verwacht door het Planbureau - en de instelling verwacht er ook nog een in december. Het is al de vierde overschrijding dit kalenderjaar, na februari, april en juli. Bovendien werd ook in december 2021 de spilindex al overschreden.
Omdat de spilindex opnieuw overschreden is, zullen de uitkeringen en pensioenen in november en de ambtenarenweddes in december opnieuw stijgen met 2 procent. De hoge inflatie zorgt er indirect ook voor dat de lonen in de privésector stijgen. In elke sector gebeurt dat aan een ander tempo. Voor sommige sectoren maandelijks, voor andere dan weer een keer per jaar.
Energie, maar ook voeding
De hoge inflatie deze maand is opnieuw voor een groot deel te wijten aan de torenhoge energieprijzen. Zo bedraagt de inflatie van energie momenteel 63,03 procent. Bovendien zitten ook de voedingsprijzen de laatste maanden in een sterk stijgende lijn. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt in oktober uit op 12,30 procent.
De belangrijkste prijsstijgingen noteerde Statbel bij aardgas, elektriciteit, motorbrandstoffen, vlees, huisbrandolie, groenten, kleding, zuivelproducten, brood en granen, fruit, private huur en tot slot restaurants en cafés. Alcoholische dranken hadden een verlagend effect op het indexcijfer.
Met 11,27 procent was de inflatie in september al geklommen tot het hoogste niveau sinds augustus 1975.