Hinder op nationale stakingsdag: zestig procent van de bussen rijdt, veertig procent trams
Gedurende de nationale actiedag van de vakbonden maandag zal 60 procent van de bussen van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn rijden. Bij de trams gaat het om 40 procent. Dat zegt Ine Pieters, woordvoerster van De Lijn. Op Brussels Airport zal er geen enkel vliegtuig vertrekken.
De Lijn raadt reizigers aan om nu al op de routeplanner, op de website of in de app te gaan kijken of hun bus of tram al dan niet rijdt. «Ritten die geschrapt worden, zijn er nu al te zien. Er zullen heel weinig andere ritten geschrapt worden, want chauffeurs die staken zijn verplicht dat te laten weten, en dat is ook gebeurd. Als er nu nog een bus of tram uitvalt, is dat omdat een chauffeur ziek geworden is.»
Op het Gentse stadsnet rijdt 60 procent van de bus en trams. In Antwerpen is dat 50 procent. Tot slot rijdt ook 40 procent van de kusttrams.
Geen vertrek op Brussels Airport
Brussels Airport annuleert dan weer alle vertrekkende passagiersvluchten. «We kunnen de veiligheid van de reizigers niet garanderen», zegt woordvoerster Nathalie Pierard zondagavond.
Bij een nieuwe update van de verwachte situatie voor de nationale actiedag maandag bleek dat er nog minder personeelsleden van beveiligingsfirma G4S de veiligheidsscreening zullen bemannen dan verwacht. Daardoor dreigden de wachttijden nog langer op te lopen dan de geschatte acht uur, en werd de beslissing genomen om alle vertrekkende passagiersvluchten te annuleren. In een persbericht spreekt Brussels Airport van een «geval van overmacht, waardoor het niet mogelijk is de operaties in alle veiligheid uit te voeren».
Ook dinsdag lange wachttijden
Er kunnen wel passagiersvluchten landen en ook vrachtvluchten zijn mogelijk. Brussels Airport roept vertrekkende passagiers op om niet naar de luchthaven te komen en hun vlucht te herboeken via hun luchtvaartmaatschappij. Op haar website waarschuwt Brussels Airport ook dinsdag nog voor lange wachttijden, als gevolg van de geannuleerde vluchten maandag.
De voorbije dagen nam het aantal geannuleerde vluchten gestaag toe. Zondag in de vooravond was er al sprake van zowat 70 procent van de oorspronkelijk geplande vluchten maandag die geannuleerd waren. In totaal waren er ongeveer 440 vluchten geprogrammeerd, zowel vertrekkende als aankomende.
Bij Brussels Airlines, de grootste speler op de luchthaven, valt voorlopig enkel te horen dat ze op de hoogte zijn gesteld door Brussels Airport. «We zijn nu het vluchtplan aan het herbekijken», zegt woordvoerster Kim Daenen.