Hitte kan inheemse biodiversiteit op Belgisch platteland bedreigen
Nieuw onderzoek van de universiteiten van Luik en Antwerpen toont aan de hitte een bedreiging vormt voor de inheemse biodiversiteit op het Belgische platteland. «Exotische planten ontsnappen uit de stad naar het platteland», stellen de wetenschappers in een persbericht.
Belgische steden herbergen andere uitheemse plantensoorten dan het koelere platteland. Maar «door zomers als de huidige zouden die soorten wel eens overal kunnen gaan domineren», waarschuwen de onderzoekers.
Meer warmte, minder water
«De hete lucht omhult steden op warme dagen als een deken», legt Jonas Lembrechts (UAntwerpen) uit. «Bovendien is de bodem in de stad vaak droger dan op het omringende platteland. Er vloeit meer water weg en de extra warmte zorgt voor snellere verdamping. Tot voor kort waren bomen van warmere origine dus noodgedwongen beperkt tot de stad, omdat de klimatologische omstandigheden op het platteland gewoon niet geschikt waren. Nu de zomers steeds droger en warmer worden, maar ook onze winters niet meer zo koud zijn, breiden de juiste omstandigheden voor hun ontwikkeling zich uit.
Zo neemt de kans toe dat stedelijke exoten, zoals de hemelboom of de Anna Pauwlonaboom, ook op het platteland meer en meer aanwezig zullen zijn. Die verspreiding kan dan ten koste gaan van de inheemse biodiversiteit op het platteland, die al verzwakt is door droogte en hittegolven.