Hoe muziektherapie mensen met dementie weer laat bewegen
De UHasselt onderzoekt met de steun van Stichting Alzheimer Onderzoek hoe personen met dementie in woonzorgcentra kunnen gemotiveerd worden om meer te bewegen. Dat gebeurt door bij bewoners met dementie verschillende varianten van bewegingstherapie gebaseerd op video en muziek te testen. «We meten hun motivatie en kwaliteit van uitvoering van de oefeningen om te komen tot de beste muziekgebaseerde therapie om hen te stimuleren om te bewegen», zegt prof. dr. Joke Spildooren.
Een groot deel van de personen met dementie beweegt te weinig, ondanks het feit dat beweging hun functionaliteit en cognitief vermogen stimuleert. Dat geldt vooral in woonzorgcentra, waar zestig procent van de personen met dementie in ons land verblijft.
Onderzoekers van de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt werkten daarom verschillende variaties van bewegingstherapieën uit om personen met dementie meer te motiveren om te bewegen, en kinesitherapeuten in staat te stellen om meer mensen gelijktijdig te laten oefenen.
Eigen muziek
«Onze bewegingstherapie combineert muziek en beeldmateriaal. Zo laten we bewoners zelf kiezen op welke muziek ze willen bewegen. We weten uit eerder onderzoek dat muziek een cruciale rol speelt bij therapie», zegt Joke Spildooren, coördinator van het onderzoeksproject.
Tegelijkertijd tonen de onderzoekers op een groot scherm een oudere persoon die tal van oefeningen voordoet, waarbij de bewoners die dan zo goed mogelijk moeten nadoen. Door de bewegingen van bewoners nauwgezet te analyseren, willen de onderzoekers achterhalen of ook verschillende achtergronden een rol spelen in hun motivatie.
Nieuwe therapie
Uiteindelijk willen de onderzoekers komen tot een nieuwe bewegingstherapie die personen met dementie het best kan motiveren om te bewegen. Die therapie wordt vanaf september gedurende vier maanden getest bij 75 rusthuisbewoners met dementie in verschillende woonzorgcentra.
Het onderzoek kon rekenen op 250.000 euro financiële steun van Stichting Alzheimer Onderzoek. Daarnaast ontving Joke Spildooren de Young Researcher Award ter waarde van 25.000 euro.