Hoe vermijd je discussies tussen gevaccineerden en antivaxers aan de kersttafel: drie tips
Hoe kerst er precies zal uitzien, daarvoor moeten we wachten op de maatregelen die straks op het Overlegcomité worden genomen. Dat het onderwerp ‘corona’ de revue zal passeren aan iedere kersttafel is wel bijna zeker.
Bij sommige families zal het vermoedelijk ook gaan over de vaccins of waarom je je niet liet vaccineren. Hoe zet je je over die discussie zodat je er toch een gezellige kerstavond van kan maken? Relatiedeskundige Rika Ponnet gaf enkele tips aan VRTnws.
Aanvaard ieders mening
Als je een discussie aangaat, heb je al snel de neiging om je eigen gelijk te halen. Rika Ponnet adviseert om dat niet te doen. «De tegenstelling zal alleen maar groter worden en de discussie zal escaleren. Wat helpt is stoppen met elkaar verwijten te maken», aldus Ponnet. Ook sociaal psycholoog Frank Van Overwalle (VUB) moedigt dit gedrag aan. «Je moet de boodschap zo vriendelijk en respectvol mogelijk overbrengen zonder een ongeduldige of geïrriteerde toon», vertelt de psycholoog aan VRTnws. Ponnet oppert dat dit de enige manier is om op die avond tot verbinding te komen. Je moet aanvaarden dat andere mensen - en dus ook je eigen familie - andere standpunten hebben dan jou.
Goede afspraken maken goede vrienden
Goede afspraken maken is een tweede tip die door beide deskundigen naar voren wordt geschoven. Het is belangrijk om die afspraken vooraf te maken zodat er op de avond zelf weinig tot geen discussies kan zijn. Een voorbeeld is dat iedereen een zelftest doet voor hij of zij naar het feest komt. Je kan ook creatief te werk gaan en naar een oplossing zoeken waarbij iedereen zich goed voelt. Zo kan je je kerstavond ook buiten - op afstand - aan een vuurtje doorbrengen. «Door afspraken te maken, vraag je eigenlijk gewoon respect en beleefdheid voor elkaar. En wie zou dat niet willen, zeker in een familie?», legt Van Overwalle uit.
Focus op verbinding
Dankzij de gemaakte afspraken is er ruimte om na te denken over wat jullie als familieleden wél verbindt. «We hebben allemaal te maken met verlies, angst, het gevoel ‘gaan we ooit opnieuw het normale leven terugkrijgen?’ Heel typisch als we heel angstig zijn, is dat we een externe oorzaak zoeken voor ons verlies. En het is dan heel makkelijk om die oorzaak bij de andere te leggen. Maar de oorzaak van het probleem vandaag is niet die andere persoon aan de kersttafel, de oorzaak is het virus», aldus Ponnet aan VRTnws.