Horeca straks langer open en duidelijke regels rond reizen: dit heeft het Overlegcomité beslist
Het Overlegcomité heeft vandaag weer samengezeten om de verdere aanpak van de coronacrisis te bespreken. Er werden enkele versoepelingen doorgevoerd, alsook duidelijke regels rond reizen.
Premier Alexander De Croo (Open Vld) begon de persconferentie door te zeggen dat we een mooie zomer tegemoet gaan door onze gezamenlijke inspanningen en de vaccinatiecampagne die op volle toeren draait. «Het Overlegcomité heeft vandaag vooral vooruitgekeken naar een zomer waar we de voorbije dagen al een stukje van hebben mogen proeven. Dat we kunnen vooruitkijken met minder zorgen is dankzij het feit dat we ons allemaal veilig hebben gedragen de voorbij weken, maar ook natuurlijk door de vlotte vooruitgang van de vaccinatiecampagne. De huidige cijfers bevestigen dat. We zien een sterke daling van het aantal patiënten op intensieve zorgen. Vandaag waren dat er 341. Intussen hebben ook meer dan 4,8 miljoen Belgen, dat is 53 procent van de volwassenen, een eerste vaccin gekregen», klinkt het.
Horeca
Daarom kan er nog een beetje versoepeld worden, en dat gebeurt voornamelijk in de horeca. Vanaf 9 juni zal ook de horeca binnen weer opengaan. Zowel binnen als buiten wordt het sluitingsuur vastgelegd op 23.30 uur. Ook mogen alle horecazaken voortaan al open vanaf 05.00 uur ’s morgens. De overige horecaregels blijven van toepassing: je mag dus met maximaal vier personen aan een tafel zitten, behalve als je gezin groter is.
Evenementen
Grote evenementen, zoals Pukkelpop en Tomorrowland, mogen vanaf 13 augustus 75.000 bezoekers ontvangen.
Reizen
Het belangrijkste punt op de agenda waren de regels rond reizen. Daarrond werden enkele duidelijke beslissingen gemaakt die ingaan vanaf 1 juli.
- Mensen die terugkeren uit een groene of een oranje zone, hoeven niets te doen.
- Mensen die gevaccineerd zijn – en dus over het digitale coronacertificaat beschikken – kunnen vrij reizen van en naar rode zones. Het is wel belangrijk dat je dan volledig gevaccineerd bent en dus twee prikken hebt gekregen van de meest vaccins (bij Johnson & Johnson en Janssen is dat slechts één prik). Wat ook kan, is dat je een negatieve PCR-test kan voorleggen die jonger is dan 72 uur, of dat je een herstelcertificaat hebt.
- Mensen die (nog) niet gevaccineerd zijn en terugkeren uit vakantie moeten een negatieve PCR-test kunnen voorleggen bij vertrek en aankomst. Ook in dat geval zullen er geen maatregelen meer opgelegd worden. Er zullen twee tests gratis zijn voor mensen die nog niet de kans hebben gekregen om zich te laten vaccineren. Kinderen jonger dan twaalf jaar zijn niet verplicht om een PCR-test te ondergaan.
- Om de verspreiding van besmettelijkere of gevaarlijke varianten tegen te gaan, moeten mensen die in de voorbije twee weken in een hoogrisicozone zijn geweest altijd een quarantaine van tien dagen respecteren. Die regel geldt voor iedereen, ook voor mensen die gevaccineerd zijn. Voor niet-Belgen is er voor mensen die uit een hoogrisicozone komen een inreisverbod voor ons land.
Tien basisregels
Er werd ook een overzicht gegeven met 10 basisregels om «veilig van de zomer te genieten» (zie foto onderaan dit artikel). Daarin wordt onder meer opgeroepen om je te laten vaccineren, je zo weinig mogelijk in grote groepen te begeven en de hygiëneregels goed te blijven opvolgen.
Op 11 juni komt Het Overlegcomité opnieuw samen.