Innovatieve onderzoeksboerderij voor bio-economie TRANSfarm opent de deuren

TRANSfarm, het innovatieve onderzoekscentrum voor bio-economie van de KU Leuven, ging afgelopen week officieel van start. Het centrum, gelegen op een echte boerderij, biedt ruimte aan onderzoekers die experimenten binnen de biomedische wetenschappen of duurzame landbouw willen opzetten.

door
Belga
Leestijd 2 min.

TRANSfarm is de opvolger van het Zoötechnisch Centrum in Bierbeek. De plannen om er een breder onderzoekscentrum in op te bouwen, dateren van 2015. In 2019 zijn de bouw en de eerste onderzoeksactiviteiten gestart.

Theorie naar praktijk

«Er was grote nood aan extra onderzoeksruimte», zegt Gerard Govers, vicerector van de Groep Wetenschap & Technologie aan de KU Leuven. «Om onderzoek van de laboratoriums in Heverlee naar de praktijk te brengen is opschaling nodig. Daarvoor is deze middelgrote schaal ideaal.»

Zo wordt er op de site gekeken naar nieuwe voederadditieven of eiwitbronnen voor varkens, die minder soja bevatten. De varkens zitten samen in stallen, zoals op een boerderij. «De temperatuur en het klimaat worden volledig gestuurd, het gedrag van de dieren wordt gemonitord en al hun eten en drinken wordt strikt bijgehouden», legt Wouter Merckx, directeur van het centrum, uit. «Onderzoek naar veevoeder is bijzonder nuttig in het kader van de klimaattransitie.»

Ook vaccinoloog Johan Neyts voert onderzoek op de site. Hij bestudeert op dit moment bijvoorbeeld wat de mogelijheden zijn van ‘vaccinpleisters’. Pleisters met de actieve bestanddelen van een vaccin, worden op varkens gekleefd, omdat de huid van een big sterk gelijkt op die van een mens. De pleisters hebben als voordeel dat er geen naalden meer nodig zijn.

Op vrijdag 20 mei werd de site officieel geopend voor enkele genodigden. Sinds zaterdag 21 mei staan de deuren open voor het grote publiek.