KU Leuven lanceert nieuwe website om grondwet meer bekend te maken
De KU Leuven heeft dinsdag een nieuwe website gelanceerd over de Belgische grondwet. De website maakt informatie over het ontstaan van de grondwet en zijn verschillende toepassingen toegankelijk voor een breed publiek. De lancering van de website gebeurde niet toevallig op 7 februari, want op 7 februari 1831 werd de Belgische grondwet aangenomen.
De website is het initiatief van onderzoekers van de KU Leuven die werken rond grondwettelijk recht, ethiek en rechtsfilosofie. «Het vertrekpunt was de vaststelling dat de kennis over de grondwet in België beperkt is, zeker in vergelijking met een land als de Verenigde Staten», zegt Raf Geenens, professor ethiek en rechtsfilosofie en initiatiefnemer van de website. «En dat is jammer, want we hebben een heel goede grondwet.»
Volgens Geenens heeft een en ander ermee te maken dat België intussen een federale staat is geworden. «Misschien is het federale niveau minder populair geworden. Maar ik stel het ook vast bij mezelf: ik heb enorm veel bijgeleerd tijdens het onderzoek.»
Vooruitstrevende grondwet
De website bundelt weetjes en informatie over verschillende thema’s zoals vrijheid van meningsuiting, godsdienst- en persvrijheid, duurzaamheid en federalisme. Actuele thema’s zoals de coronamaatregelen of het klimaatproblemen worden door een grondwettelijke bril bekeken. Ook over het ontstaan van de grondwet wordt veel verteld.
«Het is bijvoorbeeld opvallend hoeveel jonge twintigers de pen hebben vastgehouden bij het schrijven van de grondwet», vertelt Geenens. «Daarom komt het volgens mij dat we zo een vooruitstrevende grondwet hebben.»
De basis van de Belgische grondwet is de filosofie van het Franse liberalisme: er zijn zo veel mogelijk vrijheden in de tekst gestoken. België had met «liberté en tout et pour tous» ook een leuze die aansloot bij die vrijheden. Tegelijk zorgen de vrijheden volgens Geenens voor een goed evenwicht tussen stabiliteit en flexibiliteit. «Er is ruimte om de tekst relatief makkelijk aan te passen, maar de filosofische kern blijft overeind», stelt de professor. «Zo kunnen hedendaagse thema’s, zoals genderidentiteit, gemakkelijk in de grondwet worden ingepast.»
De onderzoekers mikken op een breed publiek als gebruikers. Zowel mensen met als zonder achtergrondkennis kunnen er hun gading vinden. Ook docenten of leerkrachten kunnen de inhoud gebruiken in hun lessen.