Mahdi niet gewonnen voor onthaalcentrum aan Brussels Noordstation: «We willen hier geen soort Calais»

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is geen voorstander van de oprichting van een oriëntatie- en onthaalcentrum aan het Brusselse Noordstation. Dat zei hij dinsdag in De Ochtend op Radio 1. Drie Brusselse burgemeesters trokken maandag aan de alarmbel over de toestand aan het station en dreigen ermee verschillende ingangen te sluiten als de veiligheid er niet gegarandeerd kan worden.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In een brief aan de ministers Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) en Vincent Van Quickenborne (Justitie) en aan staatssecretaris Sammy Mahdi (Asiel en Migratie), wezen de burgemeesters Cécile Jodogne (Schaarbeek), Emir Kir (Sint-Joost) en Ridouane Chahid (Evere) op de kritieke veiligheidstoestand in en rond het Noordstation, waar de incidenten met drugs en wapens toenemen.

Volgens de burgemeesters hebben de acties van de lokale politie geen resultaat omdat het grootste deel van de betrokkenen (afkomstig uit Eritrea en Soedan) niet uitgewezen kan worden en daardoor dus ook niet kan worden vastgehouden. Ze eisen de aanwezigheid van de federale politie in het Noordstation en de oprichting van een oriëntatie- en onthaalcentrum voor de betrokkenen.

Staatssecretaris Mahdi is daar niet voor gewonnen. «De oplossing lijkt me duidelijk,» zegt hij, «voldoende politie-intercepties doen.» Personen die zich crimineel gedragen, moet je aanpakken, zegt Mahdi voorts. «Ik nodig de collega-politici uit om dat te doen.»

Een opvangcentrum voorzien voor de transmigranten, vindt de staatssecretaris geen goed idee. «Dan ben je een soort van Calais aan het organiseren en geef je die transmigranten aan dat ze daar kunnen uitrusten op de tocht naar Engeland. Ik denk niet dat dat wensbaar is.»

Terugkeerbureau

Mahdi benadrukt nog dat er gewerkt wordt op informatie van transmigranten. «In Brussel doen mijn diensten alvast het maximale. Met het Reach Out team van Fedasil worden mensen op straat geïnformeerd over de migratieprocedures in België. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft een terugkeerbureau geopend in Brussel om migranten te begeleiden en uit onwettig verblijf te halen. En net zoals in Antwerpen en Gent werken we aan een pilootproject om mensen uit onwettig verblijf die in België proberen te blijven te begeleiden richting een duurzaam toekomstperspectief, hetzij in België, hetzij in land van herkomst. Dat dient evenwel niet om transmigranten tijdelijk in te huisvesten.»