Marc Van Ranst hoopvol over omikron: «Dat is een goede zaak»

De besmettingscijfers gaan zoals verwacht de hoogte in, maar dat hoeft niet per se slecht nieuws te zijn. «We hopen dat omikron wereldwijd dominant wordt», zegt Marc Van Ranst.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Op een week tijd is het aantal besmettingen in ons land verdubbeld van 7.490 op 23 december naar bijna 15.000 op 30 december. Dat is een enorme stijging, maar die hadden de experten zien aankomen. «We hadden dat vorige maand voorspeld», vertelt Marc Van Ranst in Het Nieuwsblad. «We gaan opnieuw naar een piek. Er zullen meer dagelijkse besmettingen genoteerd worden dan we ooit gezien hebben. Cijfers uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zeggen ons dat de hoge besmettingsgraad gelukkig niet leidt tot meer overlijdens of meer patiënten die op intensieve belanden. We moeten erbij zeggen dat die ziekenhuiscijfers niet helemaal duidelijk zijn. Niet iedereen die in het ziekenhuis ligt met corona, is daar vanwege het virus. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk is 10 procent van de bevolking besmet. Mensen die in het ziekenhuis terechtkomen na een ongeval, testen dus ook vaker positief. Die komen dan mee in de corona-ziekenhuiscijfers», klinkt het.

Leren leven met het virus

Eerder bleek al uit onderzoeken dat omikron minder ziekmakend is dan delta. Het zou in theorie dan net goed zijn dat omikron zich meer verspreidt dan delta. «De studies zijn zeker hoopvol. Omikron lijkt ons minder ziek te maken, de infectie blijft hoger in de luchtwegen en tast onze longen minder aan. En voorlopig zijn er nog geen studies die het tegendeel beweren. Dat is een goede zaak. Meestal zie je verschillende resultaten en dan ligt de waarheid ergens in het midden. Nu wijst alles in dezelfde richting. We hopen dat omikron wereldwijd dominant wordt. En dat de volgende variant voortkomt uit de omikronstam. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat we inderdaad met het virus kunnen leren leven», aldus Van Ranst.

Incubatietijd

Toch moeten we voorzichtig blijven, want de ziekenhuizen moeten de toestroom van coronapatiënten wel blijven aankunnen. «De incubatietijd bij omikron lijkt korter. Dat wil zeggen dat besmette mensen het virus sneller kunnen doorgeven. Mede daarom gaan de besmettingen ook zo snel de lucht in. Dat zal uiteindelijk de druk op de ziekenhuizen ook verhogen. Niet omdat mensen in het ziekenhuis belanden, wel omdat ook daar personeel zal uitvallen. Hoe lang iemand besmettelijk blijft, is nog onduidelijk», besluit hij.