Marc Van Ranst over ernstige ziekte na coronabesmetting: «Daarom vaccineren we kinderen»
Sinds kort worden ook kinderen gevaccineerd tegen het coronavirus. Sommige mensen hebben hun bedenkingen daarbij, maar één van de belangrijke redenen van vaccinatie bij kinderen is MIS-C, een zeer zeldzame, ernstige aandoening.
Enkele weken geleden werd het startschot gegeven van de vaccinatiecampagne voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Niet iedereen staat ervoor te springen om hun kinderen te laten vaccineren, maar er zijn enkele zeer goede redenen voor.
Ontstekingsreactie
MIS-C is daar één van. Dat is een aandoening waarbij verschillende lichaamsdelen ontstoken raken, waaronder het hart, de longen, de nieren, de hersenen, de huid, de ogen of de maag-darmorganen. De ziekte wordt bij sommige kinderen vastgesteld die eerder een coronabesmetting hadden opgelopen. «MIS-C is één van de redenen waarom we kinderen vaccineren. Eén op 3000 kinderen maakt het door na een Covid-19 infectie. Vaccineren verlaagt dat risico», schrijft viroloog Marc Van Ranst op Twitter.
Enkele weken na coronabesmetting
Hij citeert daarbij kinderarts-immunoloog Levi Hoste van UZ Gent. «Eerst kort over multisysteem inflammatoir syndroom in children (MIS-C): De symptomen zijn hoge koorts en ontsteking van verschillende organen (vooral darm, huid, hart en bloedvaten). Deze beginnen zo’n 4-6 weken na het doormaken van COVID-19. MIS-C treft vooral kinderen van lagere schoolleeftijd (mediane leeftijd is 8 jaar). Meestal heeft het kind geen of weinig klachten van de infectie gehad en is het interval tot MIS-C ook symptoomvrij.»
Belangrijkste complicatie van pandemie
«2 op 3 kinderen belanden op intensieve zorgen, maar met tijdig geven van een ontstekingswerende behandeling is de opname meestal beperkt tot een week. Er zijn meestal geen restletsels. De mortaliteit is (internationaal) ~1% hoewel we in onze regio duidelijk lager zitten. MIS-C treedt op in 1 op 3000 van de infecties bij kinderen. Er zijn geen gekende risicofactoren (meeste kinderen zijn voorheen gezond). Hoewel zeldzaam, maakt dat het - zeker voor kinderen zonder chronische ziektes - de belangrijkste medische complicatie van deze pandemie», klinkt het.