Meerdere tienduizenden manifestanten betogen tegen coronamaatregelen: al zes betogers opgepakt

Volgens een eerste schatting van de Brusselse politie telt de betoging zondag tegen de coronamaatregelen «meerdere tienduizenden deelnemers». De Europese manifestatie voor de democratie pleit voor een breed maatschappelijk debat over de coronamaatregelen. Hier en daar heerst een gespannen sfeer. Zes betogers werden al voor de aanvang van de betoging opgepakt.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Het publiek dat aanwezig is op de betoging oogt internationaal. Duitse, Franse, Nederlandse, Amerikaanse, Poolse of Roemeense vlaggen duiken op in de grote menigte die door de Brusselse straten wandelt. Daarnaast hebben heel wat betogers pamfletborden bij met opschriften als «VDB weg ermee», «CST niet oké», «wees niet blind, bescherm je kind», «kies voor gezondheid stop de manipulatie» of «stop de coronadictatuur».

Gezichtsbedekking maar geen mondmasker

Mondmaskers worden niet gedragen door de betogers, terwijl ook heel wat mensen hun gezicht volledig bedekken met mutsen en maskers om niet herkend te worden. De voetzoekers weerklinken luid in de Brusselse straten en dat zorgt hier en daar voor een ietwat gespannen sfeer.

De betogers verzamelden vanaf 11 uur aan het station Brussel-Noord, waar de politie de mensen die van de trein kwamen fouilleerden. De mensenmassa trekt via de kleine Brusselse ring en de Belliardstraat naar het Jubelpark. Daar komt de kop van de uitgestrekte stoet omstreeks 13 uur aan.

Gevaarlijke voorwerpen

Nog voor de start van de betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel zijn zondag zes personen opgepakt door de politie. Dat meldt Ilse Van de keere, woordvoerster van de politie Brussel Hoofdstad Elsene. Bij het fouilleren van mensen aan het vertrekpunt van de mars, in en rond het station Brussel-Noord, bleken enkele deelnemers gevaarlijke voorwerpen op zich te dragen.

«Er zijn een aantal preventieve fouilles geweest waarbij gevaarlijke en/of verboden voorwerpen in beslag werden genomen. Voor de betoging van start ging werden zes deelnemers administratief aangehouden», vertelt Van de keere.

Internationaal debat

Er zijn in Brussel al enkele marsen geweest tegen de coronamaatregelen, maar de betoging vandaag is internationaler en wil het debat ook breder trekken. «Wij zijn op zich niet tegen de coronamaatregelen», zegt Tom Meert, voorzitter van Europeans United, een van de organisatoren van de demonstratie. «We kanten ons vooral tegen de ondemocratische manier waarop die tot stand komen.» Hij staat erop dat het een vreedzame manifestatie wordt. «Het open debat is het beste vaccin tegen een maatschappij die ziek is aan polarisatie», luidt het.

Europeans United organiseert de demonstratie samen met enkele (landelijke) afdelingen van World Wide Demonstration en meer dan 600 lokale verenigingen uit heel Europa. Ze komen op straat voor vrijheid, democratie, mensenrechten en respect voor de grondwet. Linken met extreemrechts en antivaxxers worden geschuwd. «We zijn geen coronasceptici», aldus Meert. «En alle strekkingen zijn welkom. We willen geen politieke recuperatie.»

«Brave huisvaders en -moeders»

«We willen aankaarten dat een grote en steeds groeiende groep mensen zich niet meer gehoord voelt in het maatschappelijke debat. Om iets te doen aan de polarisatie tussen mensen die voor of tegen maatregelen zijn, willen we het openbaar debat op gang trekken zodat mensen op die manier andere standpunten beter leren begrijpen.» Meert pleit ervoor om het parlement meer bij het debat te betrekken. Hij vindt ook dat de GEMS-expertengroep in gans de crisis te veel macht heeft gekregen, ook al «zijn die mensen op zich niet het probleem.»

Meert zegt dat zijn frustratie over het feit dat mensen niet meer met elkaar praten, al dateert van voor de coronacrisis. «Eigenlijk willen we helemaal niet gaan demonstreren», stelt hij. «Wij zijn brave huisvaders en -moeders die niet thuis horen daar op straat. En we vragen niet om onze standpunten over te nemen, enkel om erover te kunnen praten.»