Minder kans op langdurige COVID-19 na omikron dan na delta

Uit een studie uitgevoerd door onderzoekers van het King’s College London, gepubliceerd in The Lancet, blijkt dat de kans op langdurige COVID-19 20 tot 50% kleiner was tijdens de periode met vooral omikronbesmettingen, in vergelijking met de periode met vooral deltabesmettingen. In het Verenigd Koninkrijk was de omikronvariant dominant van december 2021 tot februari 2022. De deltavariant ging vooral rond van juni 2021 tot november 2021. Dat schrijven BBC en itv.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Voor het onderzoek hielden bijna 100.000 coronapatiënten hielden hun symptomen bij op een app. Ongeveer 4% van de patiënten die besmet raakten tijdens de omikrongolf, kampte met langdurige COVID-19. Bij de patiënten die besmet raakten tijdens de deltagolf, was dat 10%. Toch was het totaal aantal langdurige COVID-19-patiënten die geïnfecteerd raakten tijdens de omikrongolf veel groter, omdat veel meer mensen besmet raakten met de besmettelijkere omikronvariant.

«Blijven steun bieden»

«De omirkonvariant lijkt minder geneigd om langdurige COVID-19 te veroorzaken dan andere varianten, maar toch kampt één patiënt op 23 met coronasymptomen die langer dan vier weken aanhouden», zegt hoofdonderzoeker Claire Steves. «Gezien het aantal getroffen mensen is het belangrijk dat we hen blijven ondersteunen op het werk, thuis en binnen de NHS (de Britse gezondheidszorg, red.).»