Mondmaskerplicht deels op de schop, nachtclubs open: dit heeft het Overlegcomité beslist
Mondmaskers moeten enkel nog worden gedragen op het openbaar vervoer, in zorginstellingen en bij contactberoepen. Op 1 oktober mogen de nachtclubs en discotheken weer openen. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld), die bijzonder streng was voor de niet-gevaccineerden, aangekondigd tijdens een persconferentie na het Overlegcomité.
Premier De Croo begon de persconferentie met een pluim voor de hoge Belgische vaccinatiegraad, waarmee we aan de top van Europa zitten. Zonder die hoge vaccinatiecijfers, hadden de versoepelingen niet doorgevoerd kunnen worden, aldus De Croo.
Mondmaskerplicht
Wat de mondmaskerplicht betreft, een van de laatste beperkingen die nog overbleven, vervalt vanaf 1 oktober de mondmaskerplicht in winkels en horeca, zowel voor klanten als voor personeel. Ook op het werk is het geen verplichting meer als er afstand kan worden gehouden.
Het masker blijft wel verplicht op het openbaar vervoer, omdat afstand daar vaak niet mogelijk is. Dat geldt ook voor luchthavens of binnenruimtes, zoals stations. Tevens in de zorg en bij medische en niet-medische contactberoepen, zoals de kapper, blijft het een must. Daarnaast moet het mondmasker ook nog gedragen worden bij evenementen met meer dan 500 mensen binnen en bij 750 mensen buiten waar geen Covid Safe Ticket wordt gebruikt.
Nachtclubs
De clubs mogen de deuren na anderhalf jaar weer opengooien, op voorwaarde dat ze de bezoekers om het Covid Safe Ticket vragen. Verschillende actoren uit de sector waren daar zelf vragende partij voor.
«Epidemie van de niet-gevaccineerden»
Bovenstaande versoepelingen gaan om de zogenaamde federale sokkel: gewesten kunnen kiezen om bepaalde versoepelingen niet te laten doorgaan of strengere maatregelen te nemen. Dat bracht De Croo bij minder goed nieuws. «Al die goede cijfers worden overschaduwd door gemeenten waar nog altijd veel te weinig mensen zijn gevaccineerd», aldus de premier. Dan heeft hij het over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar slechts de helft is gevaccineerd. «Onhoudbaar en onaanvaardbaar», vindt De Croo, al voegt hij toe dat de schuld zeker niet ligt bij de diensten, die zeer hun best doen.
«Deze epidemie is een epidemie aan het worden van de niet-gevaccineerden», klonk het scherp. «Dat kunnen we als samenleving niet aanvaarden. Niemand heeft het recht om anderen in gevaar te brengen.» De niet-gevaccineerden zijn de oorzaak van strengere maatregelen en zetten hun eigen leven en dat van anderen op het spel, aldus De Croo, die ten slotte ook nog hamerde op het belang van ventilatie en de verplichting van CO2-meters op sommige plaatsen.
Brussel houdt vast aan mondmaskerplicht
Wat de gewesten zullen toevoegen aan de federale sokkel van maatregelen, is nog niet met zekerheid geweten. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liep wel al vooruit op de beslissingen van de Vlaamse regering. Aan de beslissingen van de federale sokkel over de mondmaskerplicht zal voor Vlaanderen waarschijnlijk niets veranderen, zei Jambon. De exacte implementatie van het Covid Safe Ticket is echter nog onderwerp van debat voor de Vlaamse regering.
Brussel houdt daarentegen voorlopig vast aan de mondmaskerplicht in de sectoren waar ze momenteel van toepassing is, met name in de winkels. «In Brussel laat de situatie het niet toe om de versoepelingen in te voeren vanaf 1 oktober. Naast de invoering van het Covid Safe Ticket (CST) in verschillende sectoren zal de mondmaskerplicht behouden blijven, met name in de winkels. Hetzelfde geldt voor contactberoepen», aldus het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS).