Moraalfilosoof: «Geef zieke gevaccineerden voorrang op niet-gevaccineerden»
Professor filosofie Patrick Loobuyck vindt dat we moeten overwegen om niet-gevaccineerde mensen hun verantwoordelijkheid op te laten nemen als ze een prik blijven weigeren. Zo stelt hij voor om hen een taks te laten betalen aan de zorgsector of gevaccineerde coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden voorrang te geven.
De ziekenhuizen bezwijken stilaan onder de druk. Momenteel liggen er 792 coronapatiënten op intensieve zorgen en in de loop van volgende week zouden we de kaap van 1.000 zelfs kunnen bereiken.
Overheid grote schuldige
Patrick Loobuyck, politiek filosoof aan de universiteit van Antwerpen en Gent, is van mening dat de overheid de grote schuldige is in dit verhaal. «Het zijn niet de ongevaccineerden die de belangrijkste schuldigen zijn van deze crisis. De hoofdschuldige is de overheid, omdat die er niet in slaagt om de burgers en de werking van de ziekenhuizen te beschermen. De pandemie is intussen al twee jaar aan de gang, en toch blijven politici hun beleid in de eerste plaats afstemmen op de bezetting op intensieve zorgen. Pas als de ziekenhuizen daar vol dreigen te lopen, neemt ze strengere maatregelen. Dat is veel te laat. De overheid moet veel vroeger ingrijpen», vertelt hij in Gazet van Antwerpen.
Tussenoplossing
Intussen moeten er voldoende bedden voor coronapatiënten worden vrijgehouden en moeten niet-dringende ingrepen twee weken uitgesteld worden. Het gevolg is dat, bijvoorbeeld, kankerpatiënten kostbare tijd verliezen. Een vaccinatieverplichting vindt Loobuyck een moeilijke ethische kwestie, maar er zijn volgens hem wel alternatieve mogelijkheden. «De overheid kan mensen verplichten om naar een vaccinatiecentrum te gaan. Denk aan de verkiezingen: er is een opkomstplicht, maar geen stemplicht. De niet-gevaccineerden krijgen in het vaccinatiecentrum dan nog een laatste keer de uitleg over het belang van een vaccinatie, zowel voor henzelf als voor de samenleving. Als ze de prik dan nog weigeren, kan je ze iets laten ondertekenen waarop staat dat ze op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen. Bijvoorbeeld dat ze niet in de zorg kunnen gaan werken. En ja, misschien ook dat ze in een noodsituatie als coronapatiënt geen voorrang zullen krijgen op mensen die wel gevaccineerd zijn. Als mensen niet in het vaccinatiecentrum komen opdagen, kan de overheid een boete opleggen. Het is ook denkbaar dat wie de vaccinatie weigert een verplichte solidariteitstaks krijgt opgelegd, waarbij die persoon dan een geldsom betaalt die rechtstreeks naar de zorgsector gaat», besluit hij.