Na 12.000 jaar maakt de bizon opnieuw z’n intrede in Engeland

Meer dan 10.000 jaar. Zo lang is het geleden sinds er in de Britse natuur nog wilde bizons graasden. Een groot gemis voor de biodiversiteit, dat nu eindelijk aangepakt wordt. Na succescerhalen in onder andere Polen en Nederland wordt de wilde bizon nu namelijk ook opnieuw geïntroduceerd in Groot-Brittannië.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het is het eeuwenoude Blean Woods in Kent dat de eer krijgt om de bizons te verwelkomen. Ondanks de gevorderde ouderdom van het bos, is er volgens ranger Donovan Wright een groot gebrek aan diversiteit. «Er is geen sprake van biodiversiteit in het 509 hectare grote bos. Daar komt binnenkort verandering in wanneer een groepje Europese bizons uit Polen, Duitsland en Ierland hier geïntroduceerd wordt. De grote grazers liepen ongeveer 12.000 jaar geleden voor het laatst rond in deze streek», aldus Wright aan Mongabay.

Vele voordelen

Je legt misschien niet meteen de link tussen bizons en een groeiende biodiversiteit, maar toch spelen de grazers een erg belangrijke rol in het boslandschap. Door hun omvang creëren ze open ruimte wanneer ze het lage struikgewas in het bos doorkruisen, waardoor er meer licht richting de bodem van het bos gaat. Bovendien zorgen ze voor dood hout door zich tegen de basten van bomen te schuren, waardoor insecten en schimmels meer plek krijgen. Daarnaast verspreiden ze in hun vacht, hoeven en uitwerpselen allerlei zaden die voor nieuwe vegetatie zorgen én dankzij hun liefde voor stofbaden zou de zandhagedis meer kans krijgen. Kortom, zowat het hele bos vaart wel bij hun komst. Ook de Exmoor pony's en 'Iron age pigs' zullen geherintroduceerd worden in de regio en wetenschappers zullen de veranderingen in het landschap op de voet volgen.