Oekraïne en Rusland bereiken akkoord over humanitaire corridor

Oekraïne en Rusland hebben een akkoord bereikt over humanitaire corridors voor de evacuatie van burgers. Dat heeft de adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aangekondigd.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Gisteren voerden Oekraïne en Rusland een tweede ronde van gesprekken. De belangrijkste punten op de agenda waren een onmiddellijk staakt-het-vuren, een duurzame wapenstilstand en humanitaire corridors voor de evacuatie van burgers uit verwoeste of onder vuur liggende steden en dorpen, had de Oekraïense presidentieel adviseur Mikhailo Podoliak eerder op de dag nog laten verstaan.

«Volgens plan»

De Russische president Vladimir Poetin meldde op zijn beurt in een televisietoespraak dat de Russische militaire operaties in Oekraïne «volgens plan» verlopen en prees de soldaten die voor Rusland vechten als «helden». Hij beloofde ruimhartige financiële compensatie voor families van tijdens de invasie gesneuvelde soldaten.

Poetin greep de gelegenheid ook aan voor een reeks beschuldigen tegen Oekraïense troepen. Een daarvan was dat ze «duizenden» buitenlandse burgers gegijzeld houden en als menselijke schilden gebruiken. Ook zou het Oekraïense leger Russische krijgsgevangenen hebben gemarteld en gedood. De zogenoemde humanitaire corridors, waardoor Oekraïense burgers kunnen vluchten, zou het zelf blokkeren. «We zijn in oorlog met neonazi’s», zei de Russische leider. En: «Ik zal nooit mijn overtuiging opgeven dat Russen en Oekraïners één volk zijn.»

Baltische staten

De Franse president Emmanuel Macron vreest dat «het ergste nog moet komen» in de oorlog in Oekraïne. Dat zei hij nadat hij een telefoongesprek had met Poetin. Die verklaarde «vastbesloten» te zijn om zijn offensief voort te zetten, met als doel «de controle over te nemen» van het hele land. Dat meldt het Elysée.

Als Oekraïne in handen van de Russen valt, zijn de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen als volgende aan de beurt, zo vreest Oekraïens president Volodimir Zelenski dan weer. Hij riep het Westen op de militaire steun aan zijn land op te voeren. Anders rukt Rusland op naar de rest van Oost-Europa, tot aan de voormalige Berlijnse Muur: «Geloof me!», zo luidde het. Ook de Baltische staten, die eveneens deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, hebben aanzienlijke Russische minderheden.