Ophef over extreemrechts festival in Ieper: Vooruit dreigt uit coalitie te stappen als ‘Frontnacht’ doorgaat
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau dreigt uit de coalitie te stappen in Ieper als het omstreden festival Frontnacht mag plaatsvinden. Dat heeft hij gezegd in interviews met VTM en VRT.
Het stadsbestuur van Ieper bekijkt dinsdagnamiddag of het extreemrechtse festival zaterdag kan plaatsvinden. Het wordt georganiseerd als deel van de IJzerwake. Bij Europese inlichtingendiensten wordt het evenement gecatalogiseerd als ‘extreemrechtse dreiging’, zo meldde de krant Het Nieuwsblad.
«Wij willen geen podium geven aan agressieve en gevaarlijke neonazi’s», zei Rousseau. «We hopen dat het schepencollege beslist om het festival niet te laten doorgaan. Indien dat wel zou gebeuren, zal het zonder Vooruit zijn.» Volgens Rousseau is er nu meer informatie dan toen het stadsbestuur wel groen licht gaf. «We weten nu dat er zangers komen optreden die in 2016 in Zwitserland niet binnen mochten wegens banden met terroristische bewegingen.»
Ieper wordt bestuurd door een coalitie van liberalen (Open Ieper), Vooruit en N-VA. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zegt in een reactie dat «naar elkaar dreigen via de media niets oplost». «Verantwoordelijkheid neem je aan tafel, samen en collegiaal», vindt hij. Lachaert zegt er meteen bij dat hij ervan overtuigd is dat de stad de juiste beslissing zal nemen «en dit event niet zal toelaten». «Neonazi’s hebben hier niets te zoeken», aldus nog de liberale voorzitter.
Neonazistische bands
De IJzerwake ontstond als radicale afscheuring van de IJzerbedevaart. Elk jaar brengt de organisatie eind augustus duizenden mensen bijeen in Steenstrate bij Ieper. Dit jaar wordt daar nog het extreemrechtse festival Frontnacht aan toegevoegd op zaterdag. Eerder protesteerde de actiegroep Vredescollectief Ieper al tegen het feit dat stad Ieper het festival een vergunning had verleend onder voorwaarden. Het collectief las de teksten na van enkele bands die er optreden, en kwam tot de conclusie dat die voorwaarden geschonden werden. In de teksten werden aanzet tot discriminatie en geweld, denkbeeld van rassuperioriteit of rassenhaat en neonazisme teruggevonden.
Buurlanden niet blij
Volgens de krant Het Nieuwsblad zijn ook veiligheidsdiensten ongerust over het evenement. «Een document van het Amerikaanse SITE Intelligence, een onderzoeksgroep die jihadistische, extreemlinkse en extreemrechtse activiteiten monitort, categoriseert het evenement als een extreemrechtse dreiging. Het document wordt gedeeld door verschillende Europese inlichtingendiensten», zo schrijft de krant, na bevestiging van een bron bij een van de inlichtingendiensten. Volgens diezelfde bron zou er in de buurlanden ook onvrede zijn over het feit dat België Frontnacht niet heeft verboden.