Paus emeritus Benedictus XVI overleden: «Bepalende figuur van katholieke kerk»
In Vaticaanstad is paus emeritus Benedictus XVI overleden. Hij werd 95 jaar. Hij was de 265ste paus van de Katholieke Kerk en de eerste sinds eeuwen die uit zijn ambt terugtrad. De Duitser, geboren als Joseph Ratzinger, was paus van 19 april 2005 tot 28 februari 2013.
Volgens het Italiaanse persbureau Ansa was de gezondheid van Benedictus al voor Kerstmis verslechterd. Hij zou ademhalingsproblemen gehad hebben. Eerder had zijn opvolger paus Franciscus gemeld dat Benedictus «erg ziek» was.
De uitvaart van voormalig paus Benedictus XVI zal op donderdag 5 januari om 9.30 uur plaatsvinden in het Vaticaan. Huidig paus Franciscus zal de plechtigheid leiden. Dat meldt het Vaticaan.
Conservatief
Benedictus, fervent tegenstander van het homohuwelijk, volgde paus Johannes Paulus II op, die op 2 april 2005 overleden was. Het pontificaat van Benedictus werd overschaduwd door het wereldwijde pedofilieschandaal binnen de Katholieke Kerk. Hijzelf bleef ook niet buiten schot: hij zou als kardinaal nagelaten hebben in te grijpen bij zeker vier kindermisbruikzaken in zijn eigen bisdom, München en Freising. Ratzinger was er van 1977 tot 1982 kardinaal.
Paus Benedictus maakte op 11 februari 2013 bekend dat hij op 28 februari 2013 zou aftreden. De toen 85-jarige Benedictus XVI trad naar eigen zeggen af omdat hij door zijn hoge leeftijd «geestelijk en lichamelijk» niet meer de kracht had om zijn functie uit te oefenen. Sinds 1415 was het niet meer voorgekomen dat een bisschop van Rome afstand van de Zetel van Petrus had gedaan.
Na zijn aftreden verscheen Benedictus nog zelden in het openbaar. Hij verbleef relatief geïsoleerd in een klooster in het Vaticaan. Zijn aanspreektitel ’uwe heiligheid’ en zijn witte gewaad mocht hij als ’emeritus-paus’ behouden.
Reacties wereldleiders
Verschillende wereldleiders hebben gereageerd op het overlijden van de vroegere paus Benedictus XVI. De wereld verliest een «bepalende figuur» van de katholieke kerk, «een strijdbare persoonlijkheid» en een «slimme theoloog», liet Duits bondskanselier Olaf Scholz weten. Benedictus XVI was afkomstig uit Duitsland.
De Franse president Emmanuel Macron prees de inspanningen van de vroegere paus voor «een meer broederlijke wereld». De Britse premier Rishi Sunak verklaarde triest te zijn over het overlijden van de «grote theoloog» Benedictus. Zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk in 2010 «was een historisch moment voor zowel katholieken als niet-katholieken in ons land», zegt hij op Twitter.
Giorgia Meloni, premier van Italië, bood haar deelneming aan bij huidig paus Franciscus. Ze noemt Benedictus XVI «een reus van geloof en rede» die niet vergeten zal worden.