Reguliere zorg in het gedrang door coronapatiënten

Steeds meer coronapatiënten worden opgenomen op intensive care-afdelingen (IC). Op dit moment liggen er 343 patiënten op intensieve zorg, het hoogste aantal sinds begin juni. De reguliere zorg komt hierdoor in het gedrang. «De haalbare grens ligt op 300 IC-bedden, met de huidige 343 coronapatiënten is die lijn al lang overschreden», zegt Lieve Dhaene van Zorgnet-Icuro.

door
Belga
Leestijd 2 min.

België beschikt over 2.000 intensive care-plaatsen, waarvan er gemiddeld zo’n 1.500 in gebruik zijn door andere patiënten. Door het stijgend aantal coronapatiënten op IC’s, zal de reguliere zorg steeds meer uitgesteld worden.

Ziekenhuizen maken zich zorgen over de tanende capaciteit van de intensieve zorgafdelingen. «Het lijkt er niet op dat de corona-opnames zullen stokken», zegt Zorgnet-woordvoerster Dhaene. Er valt ook veel zorgpersoneel uit, waardoor de werkdruk op de afdelingen nog meer stijgt.

Minder operaties

Het capaciteitsprobleem laat zich onder meer voelen in de provincie Limburg. Daar sluit het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) vandaag vijf operatiezalen vanwege het toenemende aantal patiënten die besmet zijn met COVID-19. Het ZOL telt momenteel 47 patiënten met COVID-19, van wie er elf op intensieve zorgen liggen.

Bovengrens fase 0 overschreden

Volgens gezondheidsinstituut Sciensano liggen in ons land op dit moment 343 patiënten op de afdelingen intensieve zorg, het hoogste aantal sinds begin juni. Dat wil volgens Sciensano zeggen dat de bovengrens van fase 0, waar maximaal 15% van de bedden op de afdelingen intensieve zorg wordt voorbehouden voor COVID-19-patiënten, overschreden is.

Tussen 25 en 31 oktober raakten dagelijks gemiddeld 7.758 mensen besmet met het coronavirus, een stijging met 36% in vergelijking met de voorgaande periode. Er werden elke dag ruim 84.200 testen afgenomen, een stijging met 25%.

Vlaanderen donkerrood

Dat de cijfers niet de goede kant opgaan, blijkt ook uit de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie. Na Wallonië en Brussel kleurt nu ook Vlaanderen donkerrood, de laatste van de vier kleurcodes. Dat wil zeggen dat er op twee weken tijd zeker 500 besmettingen zijn vastgesteld per 100.000 inwoners.