Ruim 750 anonieme graven ontdekt bij inheems internaat in Canada
Bij een Canadees voormalig internaat voor inheemse kinderen liggen zeker 750 anonieme graven. Die werden door een inheemse groepering ontdekt in de Canadese provincie Saskatchewan.
De groepering zegt dat de Katholieke Kerk de school bestuurde en toezicht hield op de begraafplaats. De Kerk zou de grafstenen hebben verwijderd. Het is niet duidelijk hoeveel kinderen er zijn begraven. Er zijn geruchten dat een deel van de overledenen volwassenen waren.
Meerdere internaten
Bij een ander internaat in Kamloops werden vorige maand de lichamen van 215 inheemse schoolkinderen gevonden. Dit leidde tot een schokgolf in Canada. Na die ontdekking vinden bij andere oud-internaten opgravingen plaats, met hulp van de autoriteiten. Zo ook bij de Marieval Indian Residential School in Saskatchewan.
Culturele genocide
In Canada werden ongeveer 150.000 inheemse kinderen tot het einde van de vorige eeuw naar een van de 139 internaten gestuurd. Daar moesten ze zich aanpassen aan de cultuur van de blanke bewoners van Canada, terwijl ze afgezonderd werden van hun eigen familie, taal en cultuur. De Katholieke Kerk bestuurde veel van deze internaten. Een nationale onderzoekscommissie, die van «culturele genocide» spreekt, meldde eerder dat op de scholen meer dan 4.000 doden waren gevallen.
Geschiedenis erkennen
Canada zal «lessen uit het verleden moeten trekken» ten aanzien van de inheemse bevolking, die het slachtoffer werd van «systematische discriminatie en onrecht», zo reageerde de Canadese premier Justin Trudeau na de ontdekking van de ruim 750 anonieme graven. Hij noemde de vondst van de begraafplaatsen in Saskatchewan en Brits-Columbia «een beschamende herinnering» aan het systematische racisme, de discriminatie en het onrecht waar de inheemse volkeren van Canada tot de dag van vandaag mee te maken hebben. Volgens Trudeau moet Canada de geschiedenis erkennen om een «betere toekomst op te bouwen».