Rusland spreekt over «vooruitgang» in onderhandelingen met Oekraïne
Rusland stelt naar eigen zeggen «vooruitgang» vast in de onderhandelingen met Oekraïne. Dat heeft Maria Zakharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, meegedeeld. Tegelijk is Oekraïne akkoord gegaan met zes humanitaire corridors voor evacuatie van burgers.
«Parallel met de speciale militaire operatie (zoals Rusland de inval van Oekraïne omschrijft, nvdr.) lopen er ook onderhandelingen met Oekraïne om zo snel mogelijk een punt te zetten achter het zinloos bloedvergieten en het verzet van het Oekraïense leger (...) Daarbij is een zekere vooruitgang geboekt», klonk het.
«Geen bezetting»
De doelstellingen van Rusland omvatten «noch een bezetting van Oekraïne, noch de vernietiging van de staat, noch de omverwerping van de huidige overheid», voegde Zakharova er nog aan toe. Ze herhaalde dat Rusland de burgerbevolking niet viseert.
Rusland viel zowat twee weken geleden buurland Oekraïne binnen met tienduizenden troepen. De oorlog maakte al honderden slachtoffers, waaronder vele burgers, en veroorzaakte een vluchtelingenstroom.
Corridors
Oekraïne is akkoord gegaan met de instelling van zes humanitaire corridors voor de evacuatie van burgers uit belegerde steden. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek gezegd. Onder meer mensen uit de strategisch belangrijke zuidelijke havenstad Marioepol en meerdere kleine steden ten noorden van de hoofdstad Kiev, waaronder Irpin en Gostomel, konden zo vluchten voor het oorlogsgeweld. Het staakt-het-vuren gold tot woensdagavond 20 uur Belgische tijd.
Kinderziekenhuis gebombardeerd
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft Rusland op Twitter beschuldigd van het vernietigen van een kinderziekenhuis in Marioepol. Volgens de lokale autoriteiten zijn er 17 gewonden gevallen. Daar zouden geen kinderen bij zijn en er zou ook geen sprake zijn van doden. Het gaat om een eerste, voorlopige balans. De BBC verwijst naar het stadsbestuur dat spreekt van een aanval op de kraamafdeling en kinderafdeling van het ziekenhuis. Volgens het stadsbestuur werden er «meerdere bommen» op het ziekenhuis gedropt. Andere bronnen hebben het dan weer over artilleriebeschietingen.