Salah Abdeslam wordt naar België overgebracht, locatie blijft geheim
Salah Abdeslam is uit de gevangenis van Fleury-Mérogis, in het Franse departement Essonne, gehaald om overgebracht te worden naar België. Dat melden bronnen dicht bij het onderzoek. Hij moet in ons land voor assisen verschijnen voor zijn aandeel in de aanslagen van maart 2016 in Brussel en Zaventem.
De in Brussel geboren Fransman werd tussen 08.00 en 08.30 uur opgehaald in de gevangenis door leden van het interventieteam van de Gendarmerie (GIGN) en naar de luchthaven van Vélizy-Villacoublay (Yvelines) gebracht, waar hij per vliegtuig richting België vertrekt, aldus de bronnen. Het Gevangeniswezen meldt aan Belga dat de locatie waarnaar Abdeslam wordt overgebracht om veiligheidsredenen niet wordt bekendgemaakt.
Laatste levende lid
Abdeslam is het nog enige levende lid van het commando dat 130 mensen heeft gedood in Parijs en Saint-Denis op 13 november 2015. Hij werd op 29 juni door het speciale assisenhof in Parijs veroordeeld tot een levenslange celstraf zonder de mogelijkheid om vrij te komen. Hij ging niet in beroep tegen het vonnis.
Het proces van de aanslagen in België begint in het najaar. De samenstelling van de jury is gepland voor 10 oktober, op 12 september is er een voorbereidende zitting. Het proces zou tot negen maanden kunnen duren.
Man met hoedje
Naast Abdeslam moeten ook Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa, en de broers Smail en Ibrahim Farisi zich voor het Belgische gerecht verantwoorden. Abrini, Krayem, Ayari en Asufi werden ook berecht in Parijs en moeten dus ook naar ons land overgebracht worden.
Abrini ( «de man met het hoedje») kwam dinsdag aan in België en werd opgesloten in een gevangenis in het land, aldus twee andere bronnen en zijn advocaat Stanislas Eskenazi aan AFP.
Terug naar Frankrijk
Abdeslam werd op 18 maart 2016 opgepakt in Molenbeek, nadat hij zich verschillende maanden had kunnen schuilhouden. Hij werd een maand later uitgeleverd aan Frankrijk op basis van een Europees aanhoudingsmandaat. Na het proces in België wordt hij weer naar Frankrijk gebracht om zijn straf uit te zitten. Wanneer alle veroordelingen definitief zijn, kan hij er juridisch gezien ook voor kiezen om zijn straf uit te zitten in ons land, waar hij opgegroeid is en waar zijn familie woont.