Siberië puft en kreunt: kwik klimt naar hoogste piek in 85 (!) jaar
De temperaturen rijzen momenteel de pan uit in grote delen van Siberië: satellieten nemen op sommige plaatsen zelfs een heuse hittegolf waar. Op 20 juni jongstleden klom het kwik in het gehucht Saskylakh, dat binnen de noordpoolcirkel ligt, naar bijna 32 graden: de hoogste piek sinds 1936.
Volgens de NASA geeft de ‘bodemtemperatuur’ aan hoe warm of koud de grond aanvoelt op bepaalde plaatsen. Nabij Verkhojansk, dat bekendstaat als de kleinste stad van Rusland, warmde de grond de afgelopen dagen op tot 48 graden.
32 graden Celsius binnen de noordpoolcirkel
De stad ligt in de noordpoolcirkel, en dus is het er in de wintermaanden extreem koud. In de zomermaanden kan het flink opwarmen, maar een bodemtemperatuur van 48 graden is hier ongezien. 880 kilometer verder en wat dieper in de noordpoolcirkel, in het gehucht Saskylakh, bereikte ook de ‘luchttemperatuur’ recordhoogtes: op 20 juni klom het kwik er naar 31,9 graden Celsius. De laatste keer dat het nog zó warm was in die regio was in 1936.
Volgens The World Meteorological Organization is de algemene stijging van de temperatuur op aarde het «meest dramatisch» in het poolgebied, dat twee keer sneller opwarmt dan het wereldwijd gemiddelde.