Solvay belooft lozingen van chemisch afval in Italiaanse zee aan te pakken
Chemiebedrijf Solvay heeft een akkoord gesloten met de activistische aandeelhouder Bluebell Capital Partners over de fabriek in het Italiaanse Rosignano. In die Italiaanse fabriek produceert Solvay natriumcarbonaat, of soda. Volgens Bluebell Capital Partners wordt daarbij chemisch afval in zee geloosd. Solvay heeft dat altijd ontkend, maar de aandeelhouder bleef Solvay echter het vuur aan de schenen leggen.
Nu is er schikking tussen beide partijen, kondigt de Belgische chemiereus aan. Solvay is van plan de lozing van kalksteenresidu rechtstreeks in de zee in Rosignano drastisch te verminderen. Tegelijk kondigt het een nieuw productieproces aan voor natriumcarbonaat, waarbij geen kalksteenresidu meer moet worden geloosd. Solvay streeft nu naar een nullozing van kalksteen tegen 2050. De activistische aandeelhouder van zijn kant stopt de campagne tegen Solvay.
500 ton kwik
Solvay is wereldleider in de productie van natriumcarbonaat. Het kuststadje Rosignano ligt in Toscane, vlakbij Livorno. Het strand ziet er prachtig uit, alleen zien de stranden er onnatuurlijk wit uit vanwege de uitstoot van de fabriek. Een studie uit 2008 van een lokaal milieuagentschap toonde aan dat er zo’n 500 ton aan kwik in die zeebodem ligt. Volgens de studie zou 400 ton daarvan over een periode van 65 jaar door Solvay in de zee gedumpt zijn.