Stijgende energieprijzen bedreigen toekomst jeugdkampen en meerdaagse schooluitstappen
De stijgende energieprijzen hakken er stevig in bij organisatoren van jeugdkampen en de uitbaters van jeugdverblijven. Gemiddeld gingen de facturen van die laatste maal vier. Dat bedreigt de toekomst van betaalbaar jeugdtoerisme, zegt het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) maandag in een persbericht.
Van nu tot aan de paasvakantie gaan ongeveer 400.000 kinderen en jongeren op meerdaags verblijf in Vlaanderen met hun jeugdgroep, sportclub of school. Nu de energieprijzen echter de pan uitswingen, moet er deze winter stevig bespaard worden op energie. Dat is de conclusie van een rondetafel die de vzw CJT eind september organiseerde met uitbaters van jeugdverblijven, jeugdwerk, onderwijspartners, sportsector en de Vlaamse overheid.
Corona hakt erin
«De jeugdverblijven krabbelen net recht na de moeilijke coronaperiode en worden nu geconfronteerd met energiefacturen die gemiddeld maal vier gaan», vertelt coördinator Frederik Vercammen van CJT. «Dat vormt een gigantische uitdaging voor het jeugdtoerisme, waar betaalbaarheid voor zo veel mogelijk kinderen en jongeren het handelsmerk is. Daarom was er nood aan oplossingen op heel korte termijn.»
Dikke trui en warme slaapzak
Dat leidde concreet tot enkele strenge energierichtlijnen. Zo gaat de thermostaat in de eetzalen en ruimtes voor rustige activiteiten naar 18 à 19 graden en in actieve speelruimtes naar 15 à 17 graden. In slaapruimtes zakt het kwik zelfs naar 12 à 14 graden. Ook minder en korter douchen wordt aangeraden.
«Een dikke trui overdag en een lekker warme slaapzak in de slaapzaal zijn een paar van de tips die we binnen de jeugdwerksector aan onze kinderen, jongeren en hun ouders zullen geven», aldus Benjamin Verhegge, nationaal coördinator van jeugdbeweging KSA.
Besparingstips
De organisatoren van meerdaagse schooluitstappen werden ook betrokken bij de opmaak van de energierichtlijnen. «Van nu tot aan de paasvakantie vinden nog heel wat bos- en zeeklassen plaats», vertelt Peter De Donder van vzw Plattelandsklassen. «Samen zorgen voor een lager energieverbruik is nu een no-brainer. Dat vraagt een inspanning, maar een geluk bij een ongeluk: we zijn tijdens de coronapandemie al enigszins getraind om te functioneren in iets lagere temperaturen.»
Behalve de aandacht voor temperatuur en douchen, ontvangen de jeugdgroepen een aantal eenvoudige besparingstips, zoals sluiten van ramen en deuren, verstandig gebruik van koelkasten en het vermijden van sluipverbruik. Uiteindelijk moet het zo lukken om de energiefactuur gemiddeld te halveren, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van de buitentemperatuur.
Richtlijnen voor uitbaters
Ook voor de uitbaters zijn een aantal richtlijnen opgesteld, zoals correct afstellen van verwarmingsinstallaties, plaatsen van radiatorfolie of overschakelen naar ledverlichting. Maar dat alleen is niet voldoende, benadrukt de sector. Er zal na de winter een versnelde inhaalbeweging nodig zijn voor energiezuinige gebouwen.
«Een aantal jeugdverblijven hebben de voorbije jaren stevig geïnvesteerd in duurzaamheid en plukken daar nu de vruchten van», aldus nog CJT-coördinator Vercammen nog. «Vele andere verblijven willen dit op korte termijn aanpakken, maar hebben daarvoor steun nodig van de overheid, zeker na twee jaar corona. Dat signaal werd doorgegeven aan de bevoegde ministers Zuhal Demir (Toerisme, red.) en Benjamin Dalle (Jeugd, red.) en we zijn nu volop in gesprek met hen om dit te vertalen naar een transparant subsidiemechanisme. Bovendien zal daar ook voldoende budget moeten tegenover staan, dat brengen we nu in kaart. Wat vandaag voorzien wordt, zal immers ruim onvoldoende zijn.»
Extra budget
Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle heeft begrip voor de bezorgdheden van de jeugdverblijven. De minister wijst erop dat tijdens de begrotingsbesprekingen extra budget is vrijgemaakt om tegemoet te komen aan de stijgende energiekost van de jeugdverblijven en jeugdhostels. In totaal wordt 1,09 miljoen euro uitgetrokken om de verblijven en de hostels financieel tegemoet te komen, aldus zijn kabinet in een persbericht. Ook Vlaamse en bovenlokale jeugdverenigingen kunnen rekenen op een eenmalige steun.
Daarnaast wijst de minister op de subsidiemechanismen die de afgelopen twee jaar werden opgezet voor jeugdverblijven. Daarbij is duurzaamheid één van de prioriteiten. Zo is 1,3 miljoen euro vrijgemaakt voor energiescans bij jeugdverblijven en kleinere investeringen met het oog op energiezuinigheid. Er wordt ook 19,4 miljoen euro geïnvesteerd in de eigen jeugdinfrastructuur van de Vlaamse overheid, zoals het domein Hoge Rielen.
Prioriteit
«Het energiezuiniger en duurzamer maken van jeugdinfrastructuur is voor deze Vlaamse regering een echte prioriteit, al van voor het begin van de energiecrisis», zegt Dalle. «Dankzij de inhaalbeweging in jeugdinfrastructuur die we tijdens deze legislatuur realiseren, zullen we op termijn wel echte verbeteringen zien. Tegelijk moeten vandaag alle kinderen en jongeren die dat willen, kunnen deelnemen aan ons jeugdwerk. Daar mogen geen financiële barrières zijn en daar zullen we ook over waken.»