Studie noteert hoogst aantal bruine beren in Pyreneeën sinds start van de eeuw
Het scheelde niet veel of de bruine beer was volledig uitgestorven in het Frans-Spaanse berggebied, maar dankzij een herbevolkingsplan dikt de berenpopulatie aan als nooit te voren. Dat schrijft The Guardian. Volgens een studie zou de berenpopulatie opnieuw beduidend aangegroeid zijn, met het hoogste aantal beren sinds de start de 21ste eeuw.
In 2021 telden de onderzoekers 70 beren in de bergketen, in 2018 ging het nog om 52 beren. Het gaat om 34 vrouwenberen, 32 mannenberen en vier andere van wie ze het geslacht niet konden achterhalen. Vorig jaar alleen al zijn er 15 welpjes geboren. Sinds de start van het herbevolkingsplan in 1996 zouden er al 114 beren geboren zijn.
In 1996 leek het er nog op dat de bruine beer zou uitsterven. Tot dat drie Sloveense beren naar het gebied gebracht werden om de populatie te stabiliseren. In 2004 stierf de laatste inheemse beer in de Pyreneeën en in 2006 werden er nog vier extra Sloveense beren gebracht. Dat zorgde ervoor dat de populatie stelselmatig weer kon aangroeien.
Vegetarisch
De bruine beer is verspreid over 6.500 vierkante meter rond de grens tussen Frankrijk en Spanje. De helft leeft in de Catalaanse bergen in de regio van Vall d’Aran, Pällars Sobirà en Alta Ribagorça.
Schrik voor een aanval op een beer tijdens de bergwandeling is overigens niet nodig: ze leven voornamelijk vegetarisch en gaan zelden doden voor voedsel.